Masz zachcianki pokarmowe w czasie okresu? Jest naukowe wyjaśnienie

oen.pl 1 rok temu




Część odnośników w artykule to linki afiliacyjne. Po kliknięciu w nie możesz zapoznać się z ofertą na konkretny produkt – nie ponosisz żadnych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę naszej redakcji i jej niezależność.

  1. Kobiety częściej sięgają po słodycze przed lub podczas menstruacji

  2. Wrażliwość mózgu na insulinę zależy od fazy cyklu menstruacyjnego. Insulina wpływa bowiem na metabolizm całego organizmu, również mózgu

  3. Badania wykazały zwiększoną wrażliwość mózgu na insulinę w fazie pęcherzykowej, a jej spadek w fazie lutealnej

  4. Poznaj wpływ jedzenia na twoje zdrowie — dołącz do Narodowego Testu Żywienia i wypełnij ankietę

  5. Więcej takich historii znajdziesz na stronie głównej Onetu

Ochota na słodycze przed okresem i w trakcie menstruacji — co na to nauka?

Pod pojęciem wrażliwości na insulinę rozumie się zdolność reagowania komórek (m.in. mięśniowych czy tłuszczowych) na działanie tego hormonu. Poziom wrażliwości decyduje więc o metabolizmie całego organizmu.

Wcześniejsze badania wykazały, iż także mózg jest wrażliwy na insulinę: ma ona zdolność oddziaływania na wyspecjalizowane neurony wewnątrz tego narządu i może np. modulować zachowania żywieniowe człowieka. Niektórzy naukowcy sugerują, iż istnieją różnice między płciami w regulacji metabolizmu przez insulinę mózgową, jednak badania, które na to wskazywały, przeprowadzano do tej pory głównie na mężczyznach.


Co oznacza ochota na słodkie po obiedzie? To istotny sygnał od organizmu

Dr Martin Heni z Uniwersytetu Eberharda Karola w Tybindze (Niemcy) wraz ze współpracownikami postanowił więc przeanalizować aktywność insuliny w mózgu u 11 kobiet — zarówno w fazie pęcherzykowej (od pierwszego dnia cyklu do owulacji), jak i w fazie lutealnej (od zakończenia owulacji do ostatniego dnia cyklu) cyklu miesiączkowego. Kobiety czterokrotnie poddano tzw. hiperinsulinemicznej klamrze euglikemicznej — procedurze uważanej za złoty standard w ocenie insulinooporności.

Okazało się, iż w fazie pęcherzykowej (folikularnej) u wszystkich badanych kobiet dochodziło do zwiększonej wrażliwości mózgu na insulinę, czego nie obserwowano w fazie lutealnej.

Następnie naukowcy wykonali kolejnym 15 kobietom skany MRI, aby ocenić wrażliwość na badany hormon części mózgu zwanej podwzgórzem. Wyniki okazały się podobne: wysoka wrażliwość na insulinę występowała w fazie folikularnej, a w lutealnej mocno spadała.

Autorzy sugerują, iż wrażliwość mózgu na insulinę jest większa w pierwszej fazie cyklu, zaś następujący po tym spadek w fazie lutealnej przyczynia się do insulinooporności całego organizmu w tym okresie cyklu.

„Badanie to dostarcza dowodów, iż faza cyklu miesiączkowego odgrywa kluczową rolę w regulowaniu wrażliwości na insulinę podczas cyklu menstruacyjnego” — uważa komentujący omawianą publikację dr Nils Kroemer z Uniwersytetu w Bonn. Jego zdaniem prawdopodobne jest, iż to właśnie zmienna wrażliwość podwzgórza na insulinę w czasie cyklu powoduje zmiany w apetycie i masie ciała, które często są zgłaszane w fazie przedmiesiączkowej (tj. późnej fazie lutealnej).

Katarzyna Czechowicz





ZOBACZ TAKŻE



Treści z serwisu Medonet mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem a jego lekarzem. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.


Dodaj do ulubionych


Źródło

Idź do oryginalnego materiału