Część odnośników w artykule to linki afiliacyjne. Po kliknięciu w nie możesz zapoznać się z ofertą na konkretny produkt – nie ponosisz żadnych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę naszej redakcji i jej niezależność.
-
Kobiety częściej sięgają po słodycze przed lub podczas menstruacji -
Wrażliwość mózgu na insulinę zależy od fazy cyklu menstruacyjnego. Insulina wpływa bowiem na metabolizm całego organizmu, również mózgu -
Badania wykazały zwiększoną wrażliwość mózgu na insulinę w fazie pęcherzykowej, a jej spadek w fazie lutealnej -
Poznaj wpływ jedzenia na twoje zdrowie — dołącz do Narodowego Testu Żywienia i wypełnij ankietę -
Więcej takich historii znajdziesz na stronie głównej Onetu
Ochota na słodycze przed okresem i w trakcie menstruacji — co na to nauka?
Pod pojęciem wrażliwości na insulinę rozumie się zdolność reagowania komórek (m.in. mięśniowych czy tłuszczowych) na działanie tego hormonu. Poziom wrażliwości decyduje więc o metabolizmie całego organizmu.
Wcześniejsze badania wykazały, iż także mózg jest wrażliwy na insulinę: ma ona zdolność oddziaływania na wyspecjalizowane neurony wewnątrz tego narządu i może np. modulować zachowania żywieniowe człowieka. Niektórzy naukowcy sugerują, iż istnieją różnice między płciami w regulacji metabolizmu przez insulinę mózgową, jednak badania, które na to wskazywały, przeprowadzano do tej pory głównie na mężczyznach.

Dr Martin Heni z Uniwersytetu Eberharda Karola w Tybindze (Niemcy) wraz ze współpracownikami postanowił więc przeanalizować aktywność insuliny w mózgu u 11 kobiet — zarówno w fazie pęcherzykowej (od pierwszego dnia cyklu do owulacji), jak i w fazie lutealnej (od zakończenia owulacji do ostatniego dnia cyklu) cyklu miesiączkowego. Kobiety czterokrotnie poddano tzw. hiperinsulinemicznej klamrze euglikemicznej — procedurze uważanej za złoty standard w ocenie insulinooporności.
Okazało się, iż w fazie pęcherzykowej (folikularnej) u wszystkich badanych kobiet dochodziło do zwiększonej wrażliwości mózgu na insulinę, czego nie obserwowano w fazie lutealnej.
Następnie naukowcy wykonali kolejnym 15 kobietom skany MRI, aby ocenić wrażliwość na badany hormon części mózgu zwanej podwzgórzem. Wyniki okazały się podobne: wysoka wrażliwość na insulinę występowała w fazie folikularnej, a w lutealnej mocno spadała.
Autorzy sugerują, iż wrażliwość mózgu na insulinę jest większa w pierwszej fazie cyklu, zaś następujący po tym spadek w fazie lutealnej przyczynia się do insulinooporności całego organizmu w tym okresie cyklu.
„Badanie to dostarcza dowodów, iż faza cyklu miesiączkowego odgrywa kluczową rolę w regulowaniu wrażliwości na insulinę podczas cyklu menstruacyjnego” — uważa komentujący omawianą publikację dr Nils Kroemer z Uniwersytetu w Bonn. Jego zdaniem prawdopodobne jest, iż to właśnie zmienna wrażliwość podwzgórza na insulinę w czasie cyklu powoduje zmiany w apetycie i masie ciała, które często są zgłaszane w fazie przedmiesiączkowej (tj. późnej fazie lutealnej).
Katarzyna Czechowicz
ZOBACZ TAKŻE
Treści z serwisu Medonet mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem a jego lekarzem. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Dodaj do ulubionych