Szare kluski to doskonały dodatek do mięs w sosie czy pieczeni. Dobrze smakują też polane skwarkami i przyrumienioną cebulą. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, zdarza się jednak, iż kluski rozpadają się podczas gotowania.
Ważne jest, ile dodasz mąki
Jeżeli szare kluski rozpadają się podczas gotowania, to znaczy, iż dodaliśmy do nich za mało mąki. W przepisach podawana jest zwykle tylko orientacyjna ilość mąki, która jest potrzebna do przygotowania tego dania – wskazuje ekspertka.
Wybierz odpowiednią odmianę ziemniaków
Również od odmiany ziemniaków zależy czy ciasto będzie zwarte, czy luźne. Do przygotowania klusek najlepiej użyć „mączyste” gatunki ziemniaków, zawierające dużo skrobi.
Ciasto na kluski musi mieć odpowiednią konsystencję
Na konsystencję ciasta ma wpływ również wielkość jajek, które dodajemy do mąki. Najlepiej więc, mieszając składniki powoli dosypywać mąkę, aż ciasto osiągnie pożądaną gęstość. jeżeli ktoś nie ma wprawy w gotowaniu, powinien najpierw ugotować jedną kluskę. jeżeli się rozpadnie, trzeba dodać jeszcze trochę mąki do ciasta. Na pewno się uda!
Wypróbuj przepis