Masz nadwrażliwe jelita? Maślan sodu może rozwiązać Twoje problemy

zyciekalisza.pl 1 tydzień temu
Badania naukowe niejednokrotnie udowodniły, iż mikrobiota jelitowa odpowiada nie tylko za dobre trawienie, ale też za kondycję skóry, układu nerwowego, czy metabolizm. Flora znajdująca się w jelitach wpływa na produkcję bardzo ważnych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu masłowego, którego brak jest szczególnie odczuwalny w momencie, gdy nasze jelita nie funkcjonują prawidłowo. Zdrowie organizmu rozpoczyna się w jelitach

Chociaż drobnoustroje kojarzą nam się głównie z niebezpiecznymi czynnikami chorobotwórczymi, to dzisiaj wiemy już, iż tylko niektóre z nich są szkodliwe. Organizm człowieka potrzebuje dobrych mikroorganizmów stanowiących nieodłączny element naszej fizjonomii. Mikrobiota jelitowa odpowiada za procesy trawienne, a także produkuje witaminy i wpływa na zdrowie wątroby, mózgu, płuc oraz skóry. Kwasy tłuszczowe, takie jak kwas masłowy powstają na skutek fermentacji niestrawnych węglowodanów. Wpływają one na produkcję śluzu, uszczelniając w ten sposób barierę jelitową. Maślan sodu minimalizuje ryzyko pojawiania się dysfunkcji żołądkowo-jelitowych.

Suplementacja maślanu sodu – dlaczego warto ją rozważyć?

Lekarze rekomendują przyjmowanie kwasu masłowego, czyli maślanu sodu pacjentom, którzy zmagają się z zespołem jelita drażliwego, biegunkami stanowiącymi następstwo antybiotykoterapii lub chorobami zapalnymi jelit. Mik
Idź do oryginalnego materiału