Masło orzechowe to zdrowa przekąska. Poznaj jego adekwatności

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Masło orzechowe Źródło: Fotolia / Karen Roach


Masło jest kaloryczne, ale zawiera tłuszcze o korzystnym dla organizmu działaniu. Zalecana jest przede wszystkim osobom aktywnym fizycznie, które uprawiają sport, ale nie tylko. Wspomaga też układ krążenia.


Masło orzechowe zalecane jest w diecie sportowcom. A to dlatego, iż orzechy arachidowe, które zawiera, stanowią dobre źródło energii oraz białka, który stanowi budulec masy mięśniowej. Pomaga więc zregenerować i utrzymać w dobrej formie mięśnie, które są nadwyrężane przez treningi. Zawiera też cenny przy utrzymaniu adekwatnej masy ciała błonnik.


Masło orzechowe jest kaloryczne (100 g masła orzechowego zawiera ok. 595 kcal) i zawiera sporo tłuszczów, dlatego niektórzy eliminują je z diety. Jak twierdzą dietetycy, nie jest to słuszne, gdyż zawiera ono tłuszcze nienasycone, a więc takie, które są zdrowe. Najważniejszymi z kwasów tłuszczowych zawartych w maśle orzechowym są: kwas oleinowy (omega-6) i linolowy (omega-9). Pierwszy z nich zapobiega między innymi rozwojowi miażdżycy oraz chorób serca, drugi nowotworom oraz miażdżycy. W orzechach arachidowych znajdziemy też korzystnie działający na organizm minerały i witaminy, m.in.: żelazo, potas, magnez oraz witaminy z grupy B oraz A i E, która chroni przed zachorowaniem na raka. Antynowotworowe działanie wspiera również zawarty w orzechach resweratrol, który jest silnym antyoksydantem, oczyszczającym organizm z toksyn i neutralizującym szkodliwe wolne rodniki.


Jakie masło orzechowe wybrać?


Chociaż masło orzechowe jest zdrowe, to jednak nie każde. Trzeba umieć wybrać adekwatny produkt. Masło orzechowe powstaje z orzechów z orzechów arachidowych, nazywanych również ziemnymi. Poddaje się je prażeniu w temperaturze powyżej 200℃., dzięki czemu nabierają brązowego koloru. W ich składzie, oprócz orzechów i niewielkiej ilości soli, nie powinno być zbędnych dodatków, a zwłaszcza cukru. Masło można też przyrządzić w domu, wtedy mamy pewność, jakie składniki zawiera.


Jak samemu zrobić masło orzechowe?


Do przygotowania domowego masła orzechowego wystarczą orzeszki arachidowe i odrobina soli do smaku. Orzechy należy dokładnie zmieszać w malakserze, tak by zaczął się z nich wydzielać tłuszcz i stały się jednolitą, kremową masą. Następnie dodajemy sól. Masło orzechowe można też przyrządzić na bazie migdałów, pistacji czy orzechów nerkowca.
Idź do oryginalnego materiału