Marchewkato niezwykle popularne warzywo, które jest prawdziwym skarbcem zdrowych substancji. Te pomarańczowe korzenie pełne są przeciwutleniaczy, które nadają im kolor i działają przeciwnowotworowo. Niezwykle ważnym związkiem zawartym w marchewce jest beta-karoten, który w naszym organizmie przekształca się w witaminę A i korzystnie wpływa na skórę, szczególnie gdy borykamy się z trądzikiem i zmarszczkami. Dodatkowo chroni on naszą skórę przed słońcem.
Warto więc jeść marchewkę na wiosnę, gdy zwiększa się nasza ekspozycja na słońce. Ze względu na to, iż witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dodanie odrobiny oliwy czy masła do dań z marchewki ułatwia wchłanianie tej witaminy.
Groszek wzmacnia kości
Groszek to bardzo zdrowe warzywo – powinniśmy brać przykład z Anglików, którzy nie wyobrażają sobie tradycyjnego niedzielnego obiadu bez purée z groszku, i jeść go więcej. Groszek bowiem, oprócz witamin z grupy B, C i E zawiera bardzo dużo witaminy K (w 100 g dostarcza aż 44 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę). Jest ona niezwykle ważna w procesie wchłaniania wapnia, tym samym jej odpowiednia ilość w organizmie zmniejsza ryzyko osteoporozy. Badania wykazały również, iż spożywanie groszku może obniżać poziom trójglicerydów i złego cholesterolu LDL.
Kiedy marchewka i groszek smakują najlepiej?
Najsmaczniejsze danie uzyskamy w okresie ze świeżo wyłuskanego zielonego groszku i młodych, jędrnych marchewek. Warto sięgnąć po marchewkę ekologiczną, gdyż takie warzywa, według badań, mają znacznie wyższy poziom witaminy C, witaminy E, beta-karotenu, fosforu i wapnia niż ich nieorganiczne odpowiedniki.
Gdy nie mamy jednak dostępu do świeżych warzyw, dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po warzywa mrożone, gdyż proces ten nie powoduje znaczących zmian w wartościach odżywczych warzyw, a dodatkowo poddawane są mrożeniu bezpośrednio po zbiorze, w pełni sezonu, kiedy są najsmaczniejsze.
Delikatna i pyszna marchewka z groszkiem do obiadu