Według ekspertów ds. żywienia typowa dieta niskowęglowodanowa ogranicza dzienne spożycie węglowodanów do 60 do 130 gramów. Dieta ketogeniczna wymaga ograniczenia ich poniżej 30 gramów dziennie. Wiąże się to z niespożywaniem niektórych produktów lub spożywaniem ich w bardzo małych ilościach. Należą do nich: chleb, słodycze, makaron, warzywa skrobiowe, rośliny strączkowe, owoce. W diecie keto są one zastępowane mięsem, drobiem, rybami, jajami, warzywami nieskrobiowymi, orzechami i nasionami. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, iż zmiany w diecie wpływają na cały organizm.
Efekty uboczne przejścia na dietę niskowęglowodanową
Niepokój i bóle głowy
Jednym z najwcześniejszych skutków ubocznych diety niskowęglowodanowej są bóle głowy. Do uzyskania energii mózg wykorzystuje w pierwszej kolejności glukozę, którą czerpie z węglowodanów. Dopiero potem „przełącza” się na ketony w celu uzyskania energii. Ponieważ mózg stale koncentruje się na wykorzystaniu alternatywnego źródła energii, osoby na diecie niskowęglowodanowej mogą odczuwać niepokój i problemy z koncentracją – wskazują eksperci.
Brak energii, obniżenie nastroju
Wraz ze spadkiem preferowanego źródła paliwa w organizmie, czyli węglowodanów, możesz odczuwać brak energii, osłabienie i zmęczenie. Zwykle dolegliwości występują jedynie w początkowych etapach diety niskowęglowodanowej, kiedy organizm dostosowuje się do nowej diety. Węglowodany biorą też udział w wytwarzaniu serotoniny i dopaminy, wykluczenie ich z diety może prowadzić więc do obniżenia nastroju i zmniejszenia poziomu motywacji. jeżeli objawy są dokuczliwe i nie mijają po kilku dniach, można rozważyć zwiększenie ilości węglowodanów w diecie.
Skurcze mięśni
Produkty pełnoziarniste to szeroka gama wyrobów zbożowych, które zawierają nieoczyszczone ziarna. Stanowią źródło węglowodanów, ale też składników odżywczych i minerałów, takich jak potas, wapń i sód. Jak wskazują eksperci, są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mięśni. Wyeliminowanie ich z diety bez odpowiedniej kompensacji innymi niskowęglowodanowymi produktami może prowadzić do skurczów mięśni i przyspieszonego bicia serca.
Zaparcia
Efektem zmniejszenia ilości węglowodanów w diecie mogą być zaparcia. jeżeli nie jesz wystarczającej ilości produktów zawierających węglowodany i błonnik, takich jak na przykład fasola czy produkty pełnoziarniste, może to zakłócać ruchy jelit i powodować problemy z wypróżnieniem.