Maliny to owoce, które nieodłącznie kojarzą się z latem. Utrzymują się w ścisłej czołówce ulubionych owoców wśród Polaków i cieszą się naprawdę dużą popularnością. Najsmaczniejsze są zaraz po zerwaniu z krzaczka, jednak miło jest się nimi delektować również później. Można jeść je solo, ale idealnie sprawdzą się do różnego rodzaju deserów. Z tych sezonowych owoców można także zrobić dżem, sok lub nalewkę. To jednak niejedyne opcje, ponieważ bezkonkurencyjnie smakują też maliny w syropie.
Maliny w syropie – jak je przygotować?
Maliny w syropie można kupić w wielu sklepach, jednak te zrobione samodzielnie w domu nie mają sobie równych. Są to owoce zanurzone w wodze z dodatkiem cukru. W ten sposób zachowują swoją formę i smak na dłużej, są dobrze chronione przed zepsuciem. Przygotowuje się je w słoiku, który należy trzymać w suchym i ciemnym miejscu, a po otwarciu – w lodówce.
Takie maliny w syropie możecie wykorzystać zamiast zwykłego dżemu, dodając na przykład do owsianki, omletów, naleśników lub innych placków. Świetnie sprawdzą się również jako niezwykle smakowita dekoracja deserów. Będą też idealne do zimowej herbaty. Nic nie stoi także na przeszkodzie, żeby jeść je po prostu łyżeczką prosto ze słoika.
Spróbujcie zrobić takie maliny na zimę