Maliny rosną w siłę. Rekord ilości konsumentów

razemztoba.pl 2 tygodni temu

Jeszcze nigdy w sierpniu tak wielu Polaków nie jadło malin. Wieloletni monitoring Kantar Polska pokazuje, iż w sierpniu maliny miały 18,7 mln konsumentów. O rosnącej popularności malin i modzie na to co lokalne – Karolina i Mateusz Wójcik, plantatorzy z wielkopolskiej Owocowej Kryjówki w Gąsawach, laureaci tytułu Malinowa Marka Roku 2025.

Polska jest jednym z najważniejszych producentów malin na świecie i największym w Unii Europejskiej. Sezon na te polskie superowoce trwa od wiosny do jesieni. Od lat polskie maliny w lipcu mogą wręcz dominować na stołach Europejczyków. Tym bardziej cieszy doskonały wynik w kolejnym miesiącu lata.

Rosnąca konsumpcja w sierpniu

W sierpniu maliny jadło 18,7 mln Polaków. To podobna ilość konsumentów jak w lipcu. Trendy konsumpcji są jednoznaczne – maliny są wśród konsumentów coraz popularniejsze. Wynik 58 proc. jest najwyższym w historii sierpniowych pomiarów, włącznie z okresem wzmożonej konsumpcji owoców w czasie pandemii (2020).

Dla wielu gatunków poziom konsumpcji z pandemii, wyznacza pułap trudny do pobicia. Jest tak w przypadku aronii i czarnej porzeczki. Pandemia to był czas wzmożonych zakupów produktów postrzeganych jako zdrowe, owocowych przetworów, owoców mrożonych i liofilizowanych. Wtedy Polacy pokazali, iż postrzegają warzywa i owoce jako podstawę zdrowego odżywania i produkty budujące odporność. Bardzo wzrosły deklaracje prozdrowotne, ponad połowa Polaków (58 proc., wzrost aż o 16 p.p.) zobaczyła zależność pomiędzy tym, co je, a swoją odpornością.

Maliny należą do tych gatunków, dla których pandemia była wręcz otwarciem nowego rozdziału w konsumpcji.

Wielu plantatorów rozwijało produkcję owoców deserowych (nowe odmiany, systemy nawadniania, produkcja pod osłonami). To dlatego dziś także jesień to bardzo dobry czas, by wkomponować ten naturalny skarb w nasze codzienne rutyny.

Czas na polskie superowoce!

Wynik 58 proc. dał malinom tytułu drugiego najpopularniejszego owocu jagodowego sierpnia. Najpopularniejsze są borówki, które jadło 66 proc. badanych, czyli 21,5 mln osób.

Stale rośnie także ilość konsumentów truskawek i ich przetworów. W sierpniu br. było ich 11 mln (34 proc.).

– Z prawdziwą satysfakcją obserwujemy modę na wieś i rosnące zainteresowanie m.in. malinami. Zarówno ich spożyciem, jak i walorami smakowymi. Coraz więcej klientów zwraca uwagę na jakość owoców. Stanowi to dla nas – producentów i bezpośrednich sprzedawców – najlepsze potwierdzenie wartości naszej pracy – mówią Karolina i Mateusz Wójcik, laureaci tytułu Malinowa Marka Roku 2025.

Maliny należą do gatunków, które zyskują najszybciej. W liczbach bezwzględnych, w okresie 4 lat – od sierpnia 2021 do sierpnia 2025 roku, najbardziej wzrosło spożycie borówek, jeżyn i właśnie malin.

Maliny zyskały 3,5 mln nowych konsumentów. W sierpniu br. maliny jadło już 18,7 mln osób.

Więcej o innych gatunkach w materiale „Historyczne wzrosty konsumpcji owoców jagodowych”

Moda na lokalność i przetwory

– W bieżącym sezonie szczególne uznanie zyskała możliwość mrożenia i przetwarzania malin, tak aby ich aromatem i słodyczą można było cieszyć się przez cały rok. Zauważamy wyraźny wzrost zainteresowania dżemami malinowymi. Klienci chętnie pytają też o wskazówki dotyczące samodzielnego przygotowywania dżemów, soków czy przechowywania owoców – opisują Karolina i Mateusz Wójcik z gospodarstwa „Owocowa Kryjówka w Gąsawach”.

Zwiększenie konsumpcji malin to efekt zmieniających się nawyków żywieniowych i rosnącej świadomości prozdrowotnej. Obok mody na wieś, zyskują na popularności naturalne sposoby dbania o zdrowie i urodę.

Kuszą smakiem i aromatem, nasze maliny to prawdziwe superowoce. Warto jeść je każdego dnia. Polska jest jednym z ich największych producentów malin, a sezon na nie trwa znacznie dłużej, niż myślisz.

Warto przybliżać ich walory i gamę zastosowań kulinarnych, tak by wspierać rosnący popyt na jesienne maliny.

Dla zdrowia i dla urody

Maliny to potężne źródło witaminy C, błonnika oraz antyoksydantów. Dzięki wysokiej zawartości kwasu elagowego mają silne adekwatności przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie malin wspomaga odporność organizmu, poprawia trawienie i wpływa korzystnie na zdrowie skóry i pomaga utrzymać dobrą formę. To także owoc o niskiej kaloryczności, idealny dla osób dbających o linię.

Te aromatyczne i delikatne owoce od wieków były już stosowane w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej. Są doceniane i polecane także przez lekarzy i dietetyków – ze względu na liczne, potwierdzone naukowo walory odżywcze i zdrowotne. Niektóre z nich mogą cię zaskoczyć. Więcej informacji w kompendium pt. „Maliny – nie zgadniesz, w jak wielu dolegliwościach mogą pomóc”.

Więcej o walorach maliny i innych owoców jagodowych na stronie PolskieSuperowoce.pl.

Prezentowane badanie zrealizowano w dniach 8-13 sierpnia 2025 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Badania finansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Realizuje je Kantar Polska w ramach projektu Core Team. Badania dostarczają wyników na temat liczby konsumentów poszczególnych gatunków i ich przetworów, i częstotliwości konsumpcji. Szczegółowe dane dla wszystkich gatunków dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl.

#Fundusze Promocji

Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja VII”. Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
PAP MediaRoom
Idź do oryginalnego materiału