Łyżka kuchenna z rakotwórczymi składnikami. GIS wydał ostrzeżenie, produkt idzie do utylizacji

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Wycofywany produkt – łyżka kuchenna Źródło: GIS


Niebezpieczne dla człowieka substancje mogą przedostawać się z popularnej łyżki kuchennej do żywności. Główny Inspektor Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu produktu z rynku.


„W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością (...). Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności” – czytamy w komunikacie GIS.


Wycofywana łyżka – szczegóły produktu


GIS w swoim komunikacie podał szczegóły wycofywaneego produktu:


Produkt: Łyżka kuchenna VALDINOX Mistrz w kuchni


Numer partii: KZ/21/052


Kod kreskowy: 5907508180836


Dystrybutor: ALTOM Sp. z o.o. Sp. K., ul. Franklina Roosevelta 116A, 62-200 Gniezno


GIS apeluje, aby nie używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością. Dystrybutor zobowiązał się m.in. do utylizacji wycofanych z dystrybucji łyżek. Konsumenci, którzy je zakupili, mogą zwracać towar.


Dlaczego pierwszorzędowe aminy aromatyczne są niebezpieczne?


Pierwszorzędowych aminy aromatyczne (PAAs) to związki o możliwym działaniu rakotwórczym. Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem zaklasyfikowała większość z nich do grupy substancji potencjalnie kancerogennych. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne są powszechnie stosowane przy produkcji niektórych tworzyw sztucznych, barwników i klejów. Wykorzystuje się je w produkcji opakowań i innych przedmiotów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Określone reakcje chemiczne powodują, iż pierwszorzędowe aminy aromatyczne mogą migrować do żywności w ilościach przekraczających dopuszczalne i tym samym uznane za bezpieczne dla człowieka limity.
Idź do oryginalnego materiału