Lody na patyku – ranking

centrumrespo.pl 1 rok temu

Dominującym makroskładnikiem w lodach są węglowodany – i to zarówno jeżeli chodzi o sorbety, jak i klasyczne lody na bazie mleka. Znacząca większość lodów na patyku zawiera ponadto dodatek cukru, syropu glukozowego lub syropu glukozowo-fruktozowego – co nie jest niestety zbyt dobrą wiadomością. A inne makroskładniki? Zwyczajowo sorbety (inaczej: lody wodne na patyku), które nie zawierają produktów mlecznych, charakteryzują się znikomą zawartością białka i tłuszczu. W ich składzie dominują soki owocowe, soki z zagęszczonych soków owocowych i inne podobne produkty. Sprawa wygląda nieco inaczej w przypadku lodów na bazie mleka – w ich przypadku zawartość białka jest zwykle nieco wyższa, zawierają one także więcej tłuszczu. Z tego względu, lody na bazie mleka są zwykle bardziej kaloryczne niż sorbety – co nie zmienia faktu, iż i tak większość lodów na patyku dostępnych w sklepach charakteryzuje się nie najlepszym, długim składem, zawiera cukier i liczne substancje dodatkowe. Generalnie jednak najzdrowszym wyborem będzie kupienie sorbetu. Jest wtedy największa szansa, iż będzie zawierał w składzie same soki owocowe i będzie bez dodatku cukru – a jego wartość kaloryczna będzie niewielka. Zwłaszcza iż większość lodów na patyku jest sprzedawana w małej porcji i z tego względu zawiera stosunkowo mało kalorii (<100 kcal/porcję).

Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie lodów na patyku?

  1. Krótka lista składników

Im krótszy i prostszy skład lodów, tym lepiej. Najczęściej krótszy skład, bez zbędnych dodatków będą miały sorbety.

  1. Dodatek cukru/syropu glukozowego/syropu glukozowo-fruktozowego.

Najlepiej wybierać lody, które nie zawierają cukru lub mają jak najniższy dodatek cukru i składników analogicznych (np. różnego rodzaju syropów glukozowych).

  1. Porcja produktu

Jeśli wybieramy lody ze średnim składem, z dodatkiem cukru i substancjami dodatkowymi, warto wybrać takie, które mają mniejszą porcję. Wtedy spożywamy mniej kilokalorii i cukru.

Najczęściej pojawiające się składniki dodatkowe w lodach na patyku:

  1. Stabilizatory, emulgatory i substancje zagęszczające

Stabilizatory to według definicji substancje umożliwiające utrzymanie adekwatności fizyczno-chemicznych środków spożywczych, czyli przede wszystkim trwałość produktów. Stabilizatory hamują lub opóźniają psucie się żywności.

Zagęstniki i emulgatory to substancje wpływające na odpowiednią konsystencję produktu. Zwiększają one lepkość i gęstość produktów. Dodawane są, aby nadać im przyjemną dla konsumenta, aksamitną, kremową konsystencję. Ich dodatek do lodów sprawia, iż produkt równomiernie się rozpuszcza, a jego struktura jest jednolita i gładka.

Mączka chleba świętojańskiego — z nasion owoców Ceratonia siliqa.

Guma gellan — pochodzi z fermentacji przeprowadzanej bakterie Sphingomonas elodea.

Guma guar — z drzewa Cyamopsis tetragonolobus.

Guma ksantanowa — z cukru, glukozy lub skrobi, powstałych podczas fermentacji przeprowadzanej przez bakterie Xanthomonas campestris.

Lecytyna — z nasion soi czy słonecznika

Polirycynooleinian poliglicerolu — z glicerolu i oleju rycynowego. Stosowany głównie jako dodatek do czekolady i wyrobów czekoladopodobnych

Powyższe dodatki są pochodzenia naturalnego lub półsyntetycznego i w ograniczonych ilościach nie wykazują negatywnego wpływu na zdrowie. Jednak ich dodatek w lodach jest zbędny

  1. Aromaty i ekstrakty

W lodach znajdziemy również aromaty i ekstrakty nadające smak. Mogą one być zarówno naturalne jak i sztuczne. Zwyczajowo do lodów dodawana jest substancja słodząca (najczęściej cukier), który ma za zadanie polepszyć smak produktu.

● zapis “aromat” – może świadczyć, iż dodatek jest syntetyczny

● zapis “aromat naturalny” – świadczy o tym, iż dodatek jest naturalnego pochodzenia roślinnego

● zapis “ekstrakt” – to substancja zapachowa, wydobyta z surowca dzięki wody lub alkoholu.

  1. Barwniki — również możesz je znaleźć w lodach. Ich zadaniem jest nadanie specyficznej, przyciągającej wzrok barwy. Wśród używanych do lodów barwników wyróżniamy między innymi:

● Annato- naturalny, czerwony barwnik, otrzymywany z nasion drzewa tropikalnego – arnoty adekwatnej

● Tlenek tytanu — używany jako substancja wybielająca

● Karoteny- otrzymywane z oleju palmowego, marchwi, alg czy przez fermentację z grzyba Blakeslea trispora.

Lody na patyku z Lidla podzieliliśmy na trzy grupy pod względem ich składu:

  1. Najlepszy wybór – to najlepsze opcje dostępne w sklepie. Mają krótki skład i dobrą wartość odżywczą. Dlatego warto sięgać po te produkty.
  2. Niezły wybór – są to lody, które mimo dobrego składu zawierają zbędne dodatki takie jak aromaty, zagęstniki. Możesz po nie sięgać od czasu do czasu. Też będą dobrym wyborem, choć nie powinieneś ich wybierać w pierwszej kolejności.
  3. Odradzane produkty – lody, które znalazły się w tej grupie, zawierają zbędny dodatek cukru oraz innych substancji dodatkowych. W optymalnych ilościach przez cały czas są bezpieczne, ale z pewnością nie powinny regularnie pojawiać się w zdrowej diecie.

Najlepszy wybór:

W tej grupie znajdują się lody z nie najgorszym składem. Nie zawierają cukru, bądź zawierają go bardzo mało.

Sorbet Lollies Mango

Skład: 22% przecier bananowy, 19% zagęszczony sok winogronowy, 18% sok pomarańczowy, 17% przecier z mango, 7% sok z marakui, 7% miąższ pomarańczowy, 5% sok jabłkowy, 3% zagęszczony sok jabłkowy, stabilizatory: guma guar, kwas: kwas cytrynowy

Wartości odżywcze: 109 kcal, tłuszcz: 0,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g, węglowodany: 23,5 g, w tym cukry: 22,7 g, białko: 1,0 g, sól: < 0,01 g

Skład lodów to same przeciery i soki owocowe, bez dodatku cukru i syropu glukozowego. Jedna sztuka o masie 63 g to 69 kcal. Te lody owocowe na patyku nadają się do spożycia przez wegan i wegetarian oraz osoby z nietolerancją laktozy, gdyż nie zawierają żadnych produktów mlecznych.

Milk Lollies

Skład: 37% mleko pełne, 33% mleko zagęszczone odtłuszczone, cukier, syrop glukozowy, serwatka (z mleka), 4% śmietana, emulgator mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, naturalny aromat waniliowy

Wartości odżywcze: 135 kcal, tłuszcz: 3,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g, węglowodany: 21,5 g, w tym cukry: 21,5 g, białko: 4,1 g, sól: 0,10 g

Te dostępne w sklepach Lidl lody na patyku zawierają dodatek mleka pełnego. Znajdziesz tu także cukier i syrop glukozowy. Jedna sztuka o masie 23 g to tylko 46 kcal, a skład lodów jest stosunkowo krótki.

Watermelon Ice Lollies

Skład: woda, 20% sok arbuzowy z zagęszczonego soku arbuzowego, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, kwas: kwas cytrynowy, koncentrat z marchwi, koncentrat z czarnej porzeczki, stabilizator: guma guar, naturalny aromat

Wartości odżywcze: 101 kcal, tłuszcz: 0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g, węglowodany: 24,9 g, w tym cukry: 22,5 g, białko: 0,2 g, sól: 0,03 g

Produkt zawiera cukier i syrop glukozowy. Jedna sztuka o masie 23 g to tylko 46 kcal. Te lody arbuzowe na patyku nadają się do spożycia przez wegan i wegetarian oraz osoby z nietolerancją laktozy, gdyż nie zawierają żadnych produktów mlecznych.

Kaktus Boom

Skład: woda, cukier, syrop glukozowy, sok z arbuza (6,5 %) z zagęszczonego soku z arbuza, soki owocowe (5 %) [truskawka 1,8 %, malina 1,2 %, czarna porzeczka 1,1 %, jagoda 0,9 %] z zagęszczonych soków owocowych, sok cytrynowy (4,5 %) z zagęszczonego soku cytrynowego, tłuszcz kokosowy, kwas (E 330), suszone kawałki truskawek (0,2 %), laktoza (z mleka), mleko w proszku odtłuszczone, barwnik (E 153), stabilizatory (E 412, E 410), tłuszcz kakaowy, koncentraty (marchwi, spiruliny, jabłka), aromaty, dwutlenek węgla, emulgator (E 322)

Wartości odżywcze: 126 kcal, tłuszcz: 2,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,3 g, węglowodany: 25 g, w tym cukry: 19 g, białko: <0,5 g, sól: 0,01 g

Jedna sztuka ma około 60 kcal. W składzie lodów jest kilka sztucznych substancji, natomiast nie są one dominującymi składnikami produktu. Lody te nadają się do spożycia przez wegan i wegetarian oraz osoby z nietolerancją laktozy, gdyż nie zawierają żadnych produktów mlecznych.

Niezły wybór:

Ice Pops Apple & Sour Cherry

Skład: woda, 17% przecier jabłkowy, cukier, 10% sok wiśniowy z zagęszczonego soku wiśniowego, syrop glukozowy, 5,4% sok jabłkowy z zagęszczonego soku jabłkowego, stabilizatory: karagen, guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego; regulator kwasowości: kwas cytrynowy, koncentrat z soku buraka ćwikłowego, aromaty, barwniki: antocyjany, kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, kurkumina

Wartości odżywcze: 91 kcal, tłuszcz: 0,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g, węglowodany: 22,5 g, w tym cukry: 18,3 g, białko: 0,3 g, sól: 0,04 g

Bazą produktu są przeciery i soki owocowe. Te produkowane przez markę Gelatelli lody na patyku zawierają jednak sporo substancji dodatkowych oraz cukier i syrop glukozowy, stąd ich gorsza ocena. Produkt charakteryzuje się dosyć niską zawartością kcal w 100 g (91 kcal) oraz w 50 g porcji (46 kcal).

Ice Pops Yoghurt & Raspberry

Skład: woda, odtworzone mleko odtłuszczone, cukier, 13% jogurt, 8,2% przecier malinowy, syrop glukozowy, olej kokosowy, serwatka w proszku (z mleka), mleko w proszku odtłuszczone, stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, karagen, guma ksantanowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, koncentrat z soku buraka ćwikłowego, emulgator mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, koncentrat soku z purpurowej marchwi, aromaty

Wartości odżywcze: 117 kcal, Węglowodany: 18,6, Cukry:16,2 Tłuszcz: 4,0 g Białko: 1,5 Sól: 0,06 g

Te lody Lidl Gelatelli na patyku zawierają cukier, syrop glukozowy i olej kokosowy. Jedna sztuka o masie 50 g to 59 kcal.

Odradzane produkty:

Toffee & Nuts

Skład: czekolada mleczna 32% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, bezwodny tłuszcz mleczny, tłuszcz kokosowy, emulgatory: lecytyny, polirycynooleinian poliglicerolu, aromat), mleko odtłuszczone, mleko zagęszczone odtłuszczone, 6,5% sos o smaku orzechowo-kakaowym, (syrop glukozowo-fruktozowy, mleko słodzone zagęszczone (mleko pełne, cukier), woda, cukier, tłuszcz kokosowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, olej rzepakowy, substancje zagęszczające (pektyny, karagen, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, aromaty, 9,2% prażone kawałki orzechów laskowych, cukier, tłuszcz kokosowy, syrop glukozowy), śmietanka, 0,8% cukier skarmelizowany (syrop glukozowy, cukier, woda) emulgator: mono- i diglicerydykwasów tłuszczowych, stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, barwniki: karmel, aromat, sól

Wartość odżywcza: 357 kcal, Węglowodany: 32 Cukry: 28 Tłuszcz: 23 g Białko: 4,7 Sól: 0,12 g

Te lody na patyku Lidl (a konkretnie, marki własnej Lidla – Gelatelli) zawierają sporo cukru oraz olej kokosowy. Mają też bardzo długi skład i wysoką kaloryczność (jedna sztuka to ok. 270 kcal). Ich zaletą jest z kolei wysoka zawartość białka.

Baby Sharks Big Show

Skład: mleko odtłuszczone, cukier, olej kokosowy, syrop glukozowy, sok malinowy z zagęszczonego soku malinowego (3,7%), serwatka w proszku, mleko w proszku odtłuszczone, emulgatory: mono- di- glicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny, zagęszczony sok z buraków ćwikłowych, stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, aromaty, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwniki: karoteny, kurkumina, annato, norbiksyna, koncentrat spiruliny, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu,

Wartość odżywcza: 187 kcal, Węglowodany: 23 g, Cukry: 20 g Tłuszcz: 9,4 g Białko: 2,6 Sól: 0,13 g

Te lody charakteryzują się wysoką zawartością cukru i dodatkiem oleju kokosowego. Mają dość długi skład. Zaletą jest mała porcja (35 g) i kaloryczność (jedna sztuka to około 66 kcal).

Gelattelli Confetteria Ice Cream with Coconut

Skład: 31% biała czekolada, (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, bezwodny tłuszcz mleczny, tłuszcz kokosowy, słodka serwatka proszku (z mleka), emulgatory: lecytyny (z soi), polirycynooleinian poliglicerolu, aromat), mleko odtłuszczone, mleko zagęszczone odtłuszczone, 6,8% sos o smaku kokosowym (syrop glukozowo-fruktozowy, mleko zagęszczone słodzone (mleko pełne, cukier), woda, cukier, tłuszcz kokosowy, olej rzepakowy, substancje zagęszczające: pektyny, karagen, emulgatory: mono- diglicerydy kwasów tłuszczowych; aromaty, barwniki: dwutlenek tytanu), cukier, tłuszcz kokosowy, syrop glukozowy, 4,1% wiórków kokosowych, 2,2% proszek kokosowy, emulgator: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych; stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, maltodekstryna, kazeinian sodu, aromat

Wartość odżywcza: 359 kcal, Węglowodany: 34 Cukry: 32 Tłuszcz: 23 g Białko: 3,5 Sól: 0,14 g

Te lody Gelatelli na patyku są bogate w cukier i substancje dodatkowe. Mają bardzo długi skład i wysoką kaloryczność (około 260 kcal w porcji).

Idź do oryginalnego materiału