Lista owoców, które zawierają największe ilości cukru. Uważaj na ich nadmierne spożycie

5mindlazdrowia.pl 1 rok temu

Każdy, kto dąży do upragnionej sylwetki o niskiej zawartości tkanki tłuszczowej wie, iż należy ograniczyć spożycie cukru do minimum. A co z cukrem w owocach? Czy jego również należy unikać? Czy to ten sam cukier, który znajduje się w słodyczach? jeżeli nie to czym się różni? Które owoce zawierają go najwięcej? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.

Biały cukier i cukru w owocach

Zacznijmy od białego cukru, którym jest sacharoza składająca się z jednej cząsteczki fruktozy i jednej cząsteczki glukozy – 50% glukozy i 50% fruktozy. Obydwie są związane ze sobą wiązaniem glikozydowym, które jest rozrywane podczas trawienia i nie stanowi żadnego wyzwania dla enzymów w naszym organizmie. Są jedynie nic nieznaczącym w kontekście odżywiania łącznikiem.

Pixabay

W owocach znajduje się z kolei wolna glukoza i wolna fruktoza oraz sacharoza. Skład sam w sobie jest więc bardzo zbliżony do składu białego cukru. Zasadnicza różnica leży natomiast w proporcjach fruktozy i glukozy. Są bowiem owoce, które zawierają niemal samą fruktozę, jak i takie, które mają w sobie prawie samą glukozę. Są też takie, w przypadku których te proporcje są do siebie mniej lub bardziej zbliżone. Nie mniej jednak nie same proporcje są tutaj najważniejsze (o ile nie mówimy o osobach, które mają problemy z metabolizowaniem fruktozy).

Musisz wiedzieć, ze glukoza lub fruktoza z owoców niczym nie odbiega od glukozy i fruktozy z białego cukru. Organizm ich nie rozróżnia i są identycznie metabolizowane. W czym tkwi więc sekret owoców?

Pixabay

Sekret owoców

Przede wszystkim cukru w owocach jest znacznie mniej. Ponadto jest on związany z błonnikiem, przez co owoce dużo dłużej zalegają w żołądku i dużo dłużej są trawione. W konsekwencji wchłonięcie cukru z owoców zajmuje więcej czasu, o czym świadczy ich indeks glikemiczny: w przypadku spożycia owoców tężenie glukozy we krwi nie rośnie tak gwałtownie jak chociażby ma to miejsce w przypadku spożycia słodyczy. Idąc dalej owoce to nie tylko puste kalorie, ale także doskonałe źródło wielu składników odżywczych i substancji prozdrowotnych, które nierzadko często jest pozyskać z innych produktów.

Lista owoców, które zawierają największe ilości cukru. Uważaj na ich nadmierne spożycie

Mimo wielu tych zalet i korzyści płynących ze spożywania owoców, możemy wyróżnić wśród nich takie, które mają największą zawartość cukru, przez co powinny być spożywane z umiarem, zwłaszcza przez diabetyków, osoby z nadwagą, osoby otyłe, a także tych, którzy chcą wypracować smukłą sylwetkę.

  • banany – jeden średniej wielkości banan zawiera 14 g cukru,
  • mango – jedno średniej wielkości mango zawiera 45 g cukru,
  • arbuz – ćwiartka średniej wielkości arbuza zawiera 17 g cukru,
  • wiśnie – jedna szklanka wiśni zawiera 18 g cukru,
  • winogrona – jedna szklanka winogrona zawiera 23 g cukru.
Idź do oryginalnego materiału