Lato to idealny czas na wykorzystywanie świeżych owoców i warzyw w diecie. Podczas komponowania letnich posiłków warto zwrócić uwagę na kilka czynników, które pomogą w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.
Na co zwracać uwagę przy komponowaniu letnich posiłków u cukrzyków?
- Indeks glikemiczny (IG): Wybieranie produktów o niskim IG pomaga uniknąć gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.
- Zrównoważony posiłek: Zadbaj o dobrze skomponowany posiłek. Na talerzu, oprócz letnich warzyw i owoców, powinno znaleźć się również odpowiednie źródło białka i tłuszczów, aby zapewnić pełnowartościowe i zbilansowane odżywianie. Dobrym wyborem mogą być: chude mięso, ryby, jaja, tofu, orzechy oraz zdrowe tłuszcze jak oliwa z oliwek czy awokado.
- Błonnik: Włączenie do diety produktów bogatych w błonnik poprawia trawienie i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Warzywa liściaste, owoce jagodowe oraz pełnoziarniste produkty są doskonałym źródłem błonnika.
- Unikanie przetworzonej żywności: W związku z dużą dostępnością warzyw i owoców o tej porze roku letnie posiłki powinny być jak najbardziej naturalne i świeże. Unikanie przetworzonej żywności, która często zawiera ukryty cukier i niezdrowe tłuszcze, jest kluczowe.
- Odpowiednie nawodnienie: W upalne dni ważne jest odpowiednie nawodnienie. Woda, herbaty ziołowe i napary owocowe bez dodatku cukru będą najlepszym wyborem.
- Lekkość posiłków: Letnie posiłki powinny być lekkie i łatwostrawne. Unikanie ciężkostrawnych i tłustych potraw pomoże utrzymać energię i dobre samopoczucie w ciepłe dni.
Owoce i warzywa o niskim IG
Latem warto wybierać takie owoce jak: jagody, maliny, borówki, porzeczki, wiśnie i brzoskwinie. Wszystkie te owoce mają niski IG i są bogate w witaminy oraz antyoksydanty, czyli związki chemiczne, które neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki przed ich szkodliwym działaniem i zmniejszając ryzyko wielu chorób.
Z warzyw polecane są: sałaty, szpinak, cukinia, ogórki, pomidory, brokuły, kalafior oraz papryka. Warzywa te nie tylko mają niski IG, ale również są doskonałym źródłem błonnika, witamin i minerałów.
Ciekawostka: arbuz, choć ma wysoki IG, ma również niski ładunek glikemiczny (ŁG), co oznacza, iż jego wpływ na poziom cukru we krwi jest mniejszy, gdy jest spożywany w umiarkowanych ilościach.
Dalsza część artykułu znajduje się pod banerem.
Poniżej proponujemy trzy przepisy, które idealnie sprawdzą się w letnie dni. Więcej przepisów można znaleźć w aplikacji cukrzyca.pl, która oferuje szeroki wybór zdrowych i smacznych dań, również z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw.
1. Owsianka z kefirem i malinami
Składniki:
- płatki owsiane 4 łyżki = 40 g
- kefir ¾ szklanki = 187 ml
- maliny ¾ porcji = 75 g
- pasta orzechowa 1 łyżka = 20 g
- orzechy włoskie 3 sztuki = 12 g
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zalej wodą i odstaw do lodówki na całą noc.
- Przed spożyciem owsiankę wymieszaj z kefirem.
- Dodaj na wierzch maliny i pastę orzechową.
- Całość posyp posiekanymi orzechami.
Wartości odżywcze
KCAL | WW | WBT |
474 | 4,2 | 2,9 |
2. Salsa paprykowa z twarogiem
Składniki:
- papryka czerwona ¼ sztuki = 68 g
- czosnek ½ ząbka = 3 g
- ser twarogowy chudy 4 plastry = 120 g
- jogurt naturalny 1 łyżka = 25 g
- oliwa 1 łyżka = 15 ml
- sól, pieprz = 2 szczypty
- chleb żytni razowy 1 kromka = 40 g
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj pokrojoną w kostkę paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, twaróg, jogurt, oliwę i przyprawy.
- Salsę podawaj z pieczywem.
Wartości odżywcze
KCAL | WW | WBT |
385 | 2,7 | 2,7 |
3. Sałatka ryżowa z cukinią i oliwkami
Składniki:
- ryż brązowy 4 łyżki = 40 g
- cebula ¼ sztuki = 30 g
- pomidor 1 sztuka = 170 g
- cukinia ½ sztuki = 150 g
- czosnek 1 ząbek = 6 g
- olej rzepakowy 1 łyżeczka = 5 ml
- szpinak 1 garść = 25 g
- oliwki czarne marynowane 6 sztuk = 18 g
- orzechy włoskie 4 sztuki = 16 g
- natka pietruszki 1 łyżeczka = 6 g
- sól, pieprz, tymianek suszony = 2 szczypty
Sposób przygotowania:
- Przed ugotowaniem przepłucz ryż 1-2 razy pod bieżącą zimną wodą.
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Zwróć uwagę, aby ryż nie był rozgotowany.
- Ryż schłodź w lodówce.
- Cebulę, pomidora i cukinię pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę z czosnkiem i cukinią.
- Szpinak przełóż do miski, dodaj ryż, warzywa i przyprawy.
- Dodaj oliwki i przyprawy, całość wymieszaj.
- Danie posyp posiekanymi: orzechami i natką pietruszki.
Wartości odżywcze
KCAL | WW | WBT |
395 | 4,2 | 2,1 |
Uwaga! Przypominamy, iż powyższe przepisy i ich wartości są odpowiednie dla osoby z dziennym zapotrzebowaniem kalorycznym 1800 kcal. Przy innych potrzebach te wartości mogą być inne!
Wszystkie te przepisy są nie tylko zdrowe i smaczne, ale również idealnie nadają się na letnie, gorące dni. Zachęcamy do wypróbowania ich i odkrywania nowych inspiracji kulinarnych w aplikacji cukrzyca.pl, która oferuje szeroki wybór przepisów dostosowanych do potrzeb osób z cukrzycą.