Przygotowanie tego dania zajmie nie więcej, niż 30 minut, dlatego to propozycja dla zabieganych. Choć nie wymaga wiele czasu, to efekt jest zachwycający i my osobiście potwierdzamy: to carpaccio smakuje obłędnie!
Proste danie z najdroższą przyprawą świata
– To danie proste, szybkie do wykonania, składniki są łatwo dostępne, pachnie wiosną, świeżością, połączenie awokado z jajkiem w koszulce, wypływającym żółtkiem, do tego fantastyczne dressing i dip. Piękna kompozycja na talerzu i mamy wspaniałe danie na Wielkanoc – mówi Leszek Wodnicki.
Jak podkreśla, bohaterem dania jest najdroższa przyprawa świata, która jest składnikiem dipu. – Niektórzy twierdzą, iż szafran daje tylko piękny kolor, ja uważam, iż daje też aromat – mówi.
Jak zrobić idealne jajko w koszulce?
Jajko w koszulce to jajko gotowane bez skorupki. Woda do gotowania takiego jajka musi być zaprawiona cukrem i octem. Leszek Wodnicki zdradza też prosty trik, który sprawi, iż jajko będzie miało ładny kształt: należy zamieszać energicznie wodę przed wrzuceniem jajka, aby utworzyć wir i to na wir wlewać jajko. Ważne jest, aby nie gotować jajka zbyt długo: żółtko powinno pozostać płynne.
Jak podawać carpaccio z jajkiem w koszulce?
Aby efektownie podać danie, jajko można ułożyć na gniazdku zrobionym z cienkich pasków szaparagów. Przed podaniem należy jajko delikatnie rozciąć, aby płynne żółtko mogło wypłynąć. Jedząc danie, należy wymieszać na talerzu składniki. – Odejdźmy od ciężkich i ociekających majonezem dań na święta. Ja proponuję podać to carpaccio zamiast świątecznej sałatki jarzynowej i jestem pewien: goście będą zachwyceni! – mówi Leszek Wodnicki.
Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy będą pojawiać się cyklicznie (co sobotę) na wprost.pl.