Sałatka ziemniaczana kojarzy się z tradycyjną kuchnią niemiecką. Zwykle jest doprawiona ciężkim majonezem, dodaje się do niej kiełbasę lub wędzony boczek. Ale sałatkę ziemniaczaną można zrobić także w wersji dużo lżejszej. Porcja sałatki z naszego przepisu ma tylko 200 kalorii.
Jak ugotować ziemniaki do sałatki?
Ziemniaki do sałatki najlepiej ugotować w obierkach (w mundurkach) i dopiero potem je obrać. Jesli gotujesz całe ziemniaki i nie masz pewności, czy nie są jeszcze surowe – wypróbuj prosty trik. Nakłuj jednego ziemniaka nożem, jeżeli zsunie się gładko z noża, to oznacza, iż jest ugotowany.
Jak zrobić lekką sałatkę ziemniaczaną?
Kluczem jest tu przede wszystkim zastąpienie tradycyjnego majonezu lekkim jogurtem. W takim towarzystwie znakomicie odnajduje się ogórek i koperek. Ale przepis możesz modyfikować, dodając do niego ulubione, zdrowe i lekkie składniki. jeżeli lubisz ostrzejsze sosy, wciśnij do jogurtu ząbek świeżego czosnku. Możesz także dodać inne zioła: np. natkę pietruszki czy świeżą kolendrę.
Taka sałatka jest bardzo dobrym daniem na lekką kolację, doskonale sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy. Ale sałatkę ziemniaczaną w wersji fit możesz też dodać do obiadu, podając np. w towarzystwie chudego mięsa z grilla i miksu świeżych sałat. W wersji wegetariańskiej zastąp mięso falafelami lub kotlecikami z kaszy jaglanej. Sałatka ziemniaczana, mimo iż to bardzo proste danie, świetnie nadaje się także do podania na przyjęciach (zarówno tych domowych, jak i plenerowych).