Lekka niczym piórko sałatka z kaszy bulgur. Latem robię ją przynajmniej raz w tygodniu

zdrowie.wprost.pl 5 miesięcy temu
Zdjęcie: Sałatka z kaszy bulgur, bakłażana i papryki Źródło:Shutterstock / A. Zhuravleva


Prosta sałatka z kaszy bulgur z pieczonymi warzywami skradnie wasze serca. Robi się ją w kilka chwil, a może zastąpić i lunch i kolację.


Sałatka z kaszy bulgur to jedno z tych dań, które łączą w sobie prostotę i bogactwo smaku. Latem na wagę złota są niewymagające długich przygotowań przepisy i ten z pewnością wam się spodoba. Wystarczy około pół godziny, kilka świeżych produktów i szczypta cierpliwości – bo będzie trochę krojenia – by na waszych talerzach pojawiła się potrawa, którą zapamiętacie na długo.


W moim domu często wracam do tej kompozycji, bo smakuje choćby osobom stroniącym od jedzenia warzyw. Do jedzenia bakłażana czy papryki nie zawsze łatwo jest kogoś przekonać. W prostej kompozycji z dobrze doprawioną kaszą jednak najbardziej oporni dali się podejść.


Jak przygotować lekką sałatkę z kaszy bulgur?


Zrobienie sałatki z kaszą bulgur nie zajmuje mi wiele czasu. Nastawiam ziarno pszenicy, kroję warzywa i piekę je do miękkości. Potem jeszcze przesmażam całość z cebulką oraz czosnkiem i w zasadzie gotowe. Taka potrawa może po ostudzeniu spędzić choćby i dwa dni w lodówce, więc często zdarza się mi zrobić większą ilość. Dodaję tylko sok z cytryny i zieleninę na „świeżo”. To danie to połączenie wygody i znakomitego smaku w najczystszej postaci. Jest wręcz idealne, by zabrać je do pracy czy na piknik.
Idź do oryginalnego materiału