Lekarze ostrzegają, częste picie gorącej herbaty może być śmiertelnie niebezpieczne

5mindlazdrowia.pl 2 lat temu

Polacy są prawdziwymi miłośnikami herbaty! Aż 80% z nas pije ją codziennie lub kilka razy dziennie, a co trzeci Polak pije ją kilka razy dziennie. Choć zdecydowana większość z nas nie widzi w tym napoju nic złego, okazuje się jednak, iż zbyt gorąca herbata może być bardzo szkodliwa dla zdrowia. Zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku, który dotychczas był uznawany przede wszystkim za skutek uboczny palenia papierosów.

Na niepokojące badania powołuje się Światowa Organizacja Zdrowia (WHO)

Badanie, z którego wynika, iż picie gorącej herbaty znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku, zostało opublikowane na łamach „International Journal of Cancer”.

Badanie zostało przeprowadzone na grupie 50 tys. osób. Naukowcy sprawdzili nawyki żywieniowe każdej z nich, w tym właśnie nawyk picia herbaty. Wnioski zszokowały samych badaczy. Zauważono, iż osoby, które piły dziennie więcej niż dwie duże filiżanki herbaty (mniej niż 0,7 litra) o temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza, były o aż 90% bardziej narażone na zachorowanie na raka przełyku.

Wikimedia Commons

Jak to wytłumaczyć?

Gorący napój uszkadza błonę śluzową przełyku. W miejscu uszkodzeń zachodzi natomiast niewłaściwy proces podziału komórek, w wyniku czego istnieje szansa na rozwój nowotworu.

Pixabay

Z herbaty nie trzeba rezygnować

Od razu uspokajamy – nie musisz rezygnować z herbaty, która ma pełno adekwatności zdrowotnych, mi.n. poprawia funkcje poznawcze mózgu oraz przyczynia się do zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi

Badacze apelują, aby zrezygnować z herbaty gorącej i pić ją nieco chłodniejszą – poniżej 60 stopni. Taką rekomendację wydali autorzy badania.

Wiele osób lubi pić herbatę, kawę lub inne gorące napoje. Jednak według naszego raportu picie bardzo gorącej herbaty może zwiększyć ryzyko raka przełyku, dlatego wskazane jest poczekać, aż gorące napoje ostygną przed wypiciem – apeluje główny autor badania, dr Farhad Islami z American Cancer Society

Pod rekomendacją podpisuje się Światowa Organizacja Zdrowia, co niewątpliwie dodaje rangi wynikom badania.

Unikanie gorącej herbaty wcale nie oznacza, żeby nie zaparzać jej we wrzątku. Oczywiście zaparzamy we wrzątku przez około 3-5, co nada jej wyrazistego smaku, który tak wszyscy uwielbiamy. Nie należy zaparzać napoju dłużej, ponieważ herbata zacznie uwalniać taninę, która zneutralizuje działanie kofeiny i teofiliny.

Idź do oryginalnego materiału