Lecznicze adekwatności miodu. Który typ jest najlepszy dla zdrowia?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Miód Źródło: Fotolia / Dani Vincek


Miód to produkt, który świetnie wpływa na organizm i nie bez powodu jest nazywany „płynnym złotem”. Jego adekwatności odżywcze sprawiają, iż jest on także chętnie wybierany jako zamiennik cukru.


Miód ma adekwatności antybakteryjne i często pomaga podczas przeziębienia. Enzymy w miodzie, które pochodzą z gruczołów ślinowych owadów działają prozdrowotnie. Miód zawiera duże ilości mikroelementów, takich jak: magnez, fosfor, żelazo, potas, wapń, witamina A, B czy C.


Właściwości lecznicze miodu


Miód działa bakteriobójczo.


Pomaga złagodzić biegunki.


Sprawdzi się, jako lek na wrzody żołądka.


Pomaga obniżyć ciśnienie krwi.


Podczas leczenia chorób wątroby może pomóc w złagodzeniu bólu.


Koi nerwy i pomaga w lepszym zasypianiu.


Pobudza pracę mózgu.


Wpływa pozytywnie na powstrzymanie miażdżycy.


Rodzaje miodów


Każdy miód ma inne adekwatności odżywcze czy lecznicze. Powstawanie miodu różni się w zależności od jego rodzaju. Miód można podzielić ze względu na sposób jego produkcji:


Nektarowy: produkowany z zebranego przez pszczoły nektaru kwiatowego.


Spadziowy: produkowany przez pszczoły z wydzielin, które pozostawiane są na liściach czy igłach między innymi przez mszyce.


Nektarowo-spadziowy: powstaje z nektaru oraz ze spadzi.


Miody różnią się od siebie między innymi konsystencją czy kolorem. Podczas spożywania można odczuć inny smak oraz aromat. Z tego względu można wyróżnić takie rodzaje miodów jak:


Miód wielokwiatowy: łagodny i bardzo słodki.


Miód lipowy: intensywny, słodki, lekko kwaskowaty, a czasami choćby gorzki.


Miód akacjowy: wyraźnie słodki smak, delikatny i ma jasną barwę.


Miód gryczany: ciemna barwa, smak lekko korzenny, mniej słodki w porównaniu na przykład do miodu wielokwiatowego.


Miód wrzosowy: ciemna barwa, lekko gorzki smak – cierpki, delikatny zapach.


Miód lawendowy: intensywny aromat kwiatów lawendy, dość słodki smak, jednak można wyczuć nutę gorzkiego posmaku.


Miód malinowy: owocowy aromat, delikatny słodki smak.


Miód spadziowy ze spadzi iglastej: delikatny zapach, smak lekko żywiczny, mniej słodki niż miody nektarowe.


Miód ze spadzi liściastej: słodszy niż poprzednik, delikatnie wyczuwalny korzenny posmak


Miód posiada w sobie takie składniki, jak między innymi inhibina oraz lizozym, które mają adekwatności przeciwdrobnoustrojowe, co świetnie wpływa na przeziębiony organizm. Miód wykazuje również działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Przeziębienie to zwykle duszności, kaszel, katar, a miód właśnie, przyczynia się do zmniejszenia tych objawów. Regularne przyswajanie miodu przyczynia się również do zwiększenie produkcji przeciwciał przez układ immunologiczny. Dzięki czemu organizm będzie przygotowany do walki z chorobą.


Miód jako kosmetyk


Produkt ten świetnie sprawdza się również jako kosmetyk – odżywia, nawilża skórę, łagodzi podrażnienia oraz zapobiega powstawaniu zmarszczek. Miód jest wykorzystywany także podczas masażu. Masaż miodem odżywi skórę oraz dostarczy niesamowitego relaksu. W sklepach można zakupić maseczki na twarz, które powstały na bazie miodu i świetnie wpłyną na wygląd cery. Maseczkę z miodu można również zrobić samemu w domu, jednak należy wziąć pod uwagę, iż będzie ona miała o wiele bardziej klejącą konsystencję. Miód świetnie sprawdzi się na suchą skórę lub spierzchnięte usta. Produkt ten posiada również adekwatności przeciwzapalne i przeciwutleniające, co może prowadzić do zmniejszenia się blizn – wyjaśnia Aleksandra Skrzyńska z serwisu Prezentmarzeń.
Idź do oryginalnego materiału