Niestety, o wsparciu żywieniowym Polacy przez cały czas wiedzą niewiele. Jak wynika z raportu „Leczenie żywieniowe oczami Polaków” ponad 60% Polaków w ogóle nie wie, czym jest żywienie kliniczne. Blisko 70% pacjentów nie otrzymywało informacji na ten temat w trakcie hospitalizacji, a co trzecia osoba uważa, iż leczenie żywieniowe należy włączać tylko wtedy, gdy pacjent nie może samodzielnie jeść.[1]
Leczenie żywieniowe natomiast jest integralną częścią terapii i niesie ze sobą wiele benefitów klinicznych, m.in.:
- poprawę rokowania i przyspieszenie wyleczenia,
- szybsze gojenie ran,
- mniejsze ryzyko występowania odleżyn,
- skrócenie czasu hospitalizacji i rekonwalescencji,
- zmniejszoną śmiertelność.
Warunkiem jednak jest to, aby zarówno personel medyczny, jak również pacjent lub/i jego opiekun, mieli świadomość tych korzyści. Kluczowa jest zatem prawidłowa rekomendacja w aptece – dobór odpowiedniego preparatu, jak również dokładna instrukcja i przekazanie pacjentowi wszelkich niezbędnych informacji:
- produkty są gotowe do spożycia, należy je spożywać pod kontrolą lekarza,
- należy je pić powoli,
- mogą stanowić uzupełnienie diety lub jedyne źródło pożywienia,
- nie przynoszą natychmiastowych efektów – należy je stosować przez minimum 2 tygodnie,
- można ich także użyć do przygotowania ulubionych koktajli, dań lub deserów.
Jako farmaceuci dysponujemy narzędziami, dzięki którym możemy skutecznie przyczynić się do wczesnego wykrywania i leczenia niedożywienia pacjentów. Co ciekawe, osoba niedożywiona wcale nie musi być wychudzona – można dostarczać organizmowi dużo kalorii, być wręcz otyłym i jednocześnie niedożywionym z uwagi na niedostarczenie pozostałych niezbędnych składników odżywczych (białko, witaminy, minerały).[1]
Żywienie u pacjenta hospitalizowanego
Pacjent w trakcie lub po hospitalizacji wymaga szczególnej uwagi. Doniesienia dotyczące stopnia niedożywienia pacjentów hospitalizowanych wskazują, iż jest to w dalszym ciągu poważny problem.
Niedożywienie powoduje m.in.:
- zaburzenia uwalniania i wchłaniania leków rozpuszczalnych w tłuszczach,
- osłabioną eliminację szkodliwych metabolitów,
- nasilenie działań niepożądanych leków,
- osłabioną reakcję na podjęte leczenie, a więc wydłużenie czasu leczenia i rekonwalescencji,
- wzrost śmiertelności.[2]
CASE STUDY – Pacjentka po hospitalizacji
Do apteki przychodzi młoda kobieta i podaje dane potrzebne do realizacji recepty na leki dla 70-letniej pacjentki. Farmaceutka zauważa, iż recepta pochodzi z oddziału szpitalnego, co sugeruje, iż seniorka właśnie wyszła ze szpitala.
Działania farmaceuty
Farmaceutka realizując receptę zadała kobiecie kilka pytań otwartych:
- Jak długo pacjentka przebywała na oddziale szpitalnym?
- Jak czuje się pacjentka?
- Czy podczas hospitalizacji pacjentka otrzymywała jakieś specjalistyczne produkty żywieniowe?
Kobieta chętnie podjęła rozmowę z farmaceutką i opisała sytuację zdrowotną pacjentki. Myślała, iż leczenie żywieniowe stosuje się tylko u pacjentów, którzy nie są w stanie przyjmować żadnych pokarmów. W szpitalu pacjentka otrzymywała tylko kroplówki i jedzenie szpitalne, którego nie chciała jeść. Kobieta planowała zadbać o seniorkę w domu gotując jej ulubione dania i była pewna, iż to wystarczy, aby odzyskała siły.
Opis pacjentki:
- kobieta, 70 lat
- choruje na nadciśnienie, miażdżycę i niewydolność serca,
- przez 2 tygodnie była hospitalizowana,
- u pacjentki pojawiła się niewielka rana odleżynowa,
- istnieje prawdopodobieństwo, iż pacjentka może być niedożywiona.
Rekomendacja
Pacjentce zarekomendowano produkt Fresubin PROTEIN ENERGY Drink, a kobiecie, która się nią opiekuje, przekazano następujące informacje:
- Marka Fresubin specjalizuje się w leczeniu żywieniowym i posiada bogaty asortyment produktów wykorzystywanych zarówno w leczeniu żywieniowym w szpitalu, jak i w warunkach domowych.
- Fresubin PROTEIN ENERGYy Drink jest dostępny w 6 smakach (czekoladowy, cappuccino, owoce tropikalne, orzechowy, waniliowy, poziomkowy), dzięki czemu możliwe jest idealne dopasowanie produktu do preferencji smakowych pacjenta, co z kolei powoduje, iż pacjent chętniej go przyjmuje.
- Przyjmowanie produktu Fresubin PROTEIN ENERGY Drink przyspieszy powrót pacjentki do pełni sił, a także korzystnie wpłynie na proces gojenia rany.
- Produkty te charakteryzują się dobrze ocenianym smakiem.
- Jeśli pacjent będzie jednak miał problem z wypiciem całej butelki, możliwy jest wybór wersji Fresubin PRO COMPACT Drink 125 ml o tej samej kaloryczności, co wersja Fresubin PROTEIN ENERGY Drink 200 ml, jednak warto zauważyć, iż większa objętość pomoże dostarczyć seniorowi więcej płynów.
- Można użyć ich do przygotowania ulubionych koktajli i deserów, aby jeszcze bardziej urozmaicić formę podania.
- Cechą charakterystyczną produktów marki Fresubin jest niebieska nakrętka, dzięki czemu łatwo można je rozpoznać wśród innych preparatów.
Żywienie u seniora
Dieta seniora nie zawsze zaspokaja jego potrzeby żywieniowe, co spowodowane może być m.in. przez:
- niestrawność poposiłkową i inne zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego,
- zaburzenia smaku i węchu,
- niedopasowanie protezy zębowej lub braki uzębienia,
- problemy z gryzieniem i połykaniem pokarmów,
- nudności wywołane przez niektóre leki,
- depresję, samotność,
- sytuację materialną.[4]
W aptece powinniśmy być czujni i brać pod uwagę zarówno niedożywienie, jak i odwodnienie pacjentów w starszym wieku.
Należy zwrócić szczególną uwagę na kwestie związane z żywieniem i w razie potrzeby zarekomendować odpowiedni produkt z kategorii ŻSPM w sytuacjach, kiedy:
- opiekun realizuje receptę na leki dla seniora, który wyszedł ze szpitala – żywienie szpitalne nie zawsze jest wystarczające, a stanowi istotny element rekonwalescencji,
- senior skarży się na brak energii i prosi o jakiś produkt multiwitaminowy,
- opiekun realizuje receptę na opatrunki specjalistyczne – odpowiednie żywienie ma znaczący wpływ na proces leczenia ran, np. odleżyn,
- ktoś z najbliższej rodziny prosi o tonik wzmacniający lub inny produkt, który miałby być prezentem dla seniora,
- pacjent prosi o „coś na apetyt”, co sugeruje niechęć do spożywania posiłków lub brak apetytu, a co za tym idzie, ryzyko niedostatecznej podaży składników odżywczych.
Warto również wiedzieć, iż u seniorów może rozwinąć się zespół kruchości, który charakteryzuje się następującymi objawami:
- zmniejszona siła mięśniowa,
- obniżona wydolność fizyczna,
- spowolnienie chodu,
- utrata masy ciała,
- wyczerpanie.[5]
Rekomendując odpowiedni produkt możemy realnie wpłynąć na kondycję i samopoczucie pacjenta, a także zapobiec lub zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia negatywnych skutków zespołu kruchości, do których należą m.in. upadki, hospitalizacja, niepełnosprawność, a choćby zgon.[5]
CASE STUDY – Senior z zespołem kruchości
Do apteki przychodzi starszy mężczyzna. Bardzo powoli podchodzi do okienka i prosi o popularny syrop na apetyt dla dorosłych.
Działania farmaceuty
Farmaceuta rozpoczął z mężczyzną rozmowę zadając następujące pytania:
- Kupuje Pan dla siebie ten produkt?
- Chciałby Pan opowiedzieć mi coś więcej, dlaczego potrzebuje Pan tego syropu? Być może będę w stanie wybrać lepszy produkt.
Mężczyzna bardzo chętnie rozpoczął rozmowę z farmaceutą. Okazało się, iż mieszka sam, czuje się już coraz bardziej słaby, powolny i coraz trudniej jest mu o siebie zadbać. Od jakiegoś czasu nie ma apetytu. Zauważył, iż ubrania, które nosi, są coraz luźniejsze. Żali się, iż tak długo był w dobrej formie, wszyscy zazdrościli mu kondycji, a teraz brakuje mu sił.
Opis pacjenta:
- mężczyzna, 85 lat
- nie ma apetytu
- objawy, które u siebie dostrzega, wskazują na zespół kruchości.
Rekomendacja
Pacjentowi zarekomendowano produkt Fresubin PRO COMPACT Drink i przekazano następujące informacje:
- Marka Fresubin specjalizuje się w leczeniu żywieniowym i posiada bogaty asortyment produktów wykorzystywanych zarówno w leczeniu żywieniowym w szpitalu, jak i w warunkach domowych.
- Fresubin PRO COMPACT Drink dostępny jest w 2 wersjach smakowych (wanilia i morela-brzoskwinia) i sprawdzi się u pacjenta z bardzo małym apetytem.
- Produkt ten charakteryzuje się dobrze ocenianym smakiem.
- Można podawać je postaci koktajli, deserów aby jeszcze bardziej urozmaicić formę podania.
- Cechą charakterystyczną produktów marki Fresubin jest niebieska nakrętka, dzięki czemu łatwo można je rozpoznać wśród innych preparatów.
Bibliografia
1. Dyjak D. Niedożywienie w otyłości. Medycyna Praktyczna, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/aktualnosci/315383,niedozywienie-w-otylosci (opublikowano: 20.01.2023, dostęp: 08.09.2025)
2. Szczygieł B, Ukleja A, Wójcik Z. Jak rozpoznać i leczyć niedożywienie? PZWL, Warszawa, 2012
3. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/treatment/cancer-drugs/side-effects/your-mouth (dostęp: 08.09.2025)
4. Gugała-Mirosz S. Na co należy zwrócić uwagę w diecie seniora. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/seniorzy/na-co-nalezy-zwrocic-uwage-w-diecie-seniora/ (opublikowano: 19.04.2017, dostęp: 08.09.2025)
5. Skalska A. Zespół kruchości u pacjenta w starszym wieku. Medycyna Praktyczna, https://www.mp.pl/geriatria/wytyczne/276596,zespol-kruchosci-u-pacjenta-w-starszym-wieku (opublikowano: 11.03.2022, dostęp: 08.09.2025)