Brzoskwinie smakują znakomicie nie tylko w deserach. w okresie letnim warto podawać je w sałatkach. To doskonały pomysł na smaczną kolację i świetna okazja, by dostarczyć sobie mnóstwa cennych składników odżywczych.
Jakie są zalety brzoskwiń?
Brzoskwinie zawierają kilka istotnych dla naszego organizmu związków chemicznych. Ten owoc to m.in. bogate źródło wspomagającej wzrok witaminy A oraz działającej antyoksydacyjnie witaminy C. W brzoskwini znajdziemy też znaczne ilości korzystnie wpływającej na skórę witaminy E.
Niewielki słodki owoc zawiera także regulujący trawienie błonnik. Składnik ten pozwala uniknąć zaparć i utrzymać sytość po posiłku przez dłuższy czas. Ponadto obecny w brzoskwiniach potas pomoże nam zadbać o kondycję mięśni i układu nerwowego. Zalet jest na tyle dużo, iż trzeba ja włączyć do jadłospisu np. w postaci zdrowej sałatki.
Jak przygotować sałatkę z brzoskwiniami?
Wykonanie lekkiej kompozycji z sezonowym owocem to bułka z masłem. Biorę kilka świeżych produktów i robię prosty sos z dodatkiem octu balsamicznego. Ten kwaśny składnik podkreśli smak dania, a przy okazji pobudzi trawienie, zadba o adekwatny poziom cukru we krwi i przyczyni się do obniżania poziomu cholesterolu. Jest więc idealnym dodatkiem do naszej zdrowej sałatki z brzoskwiniami.