Łagodzi objawy menopauzy, zapobiega nowotworom. Jedz tofu

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Tofu Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot


Badania wykazały, iż warto jeść tofu, gdyż ten rodzaj twarożku wytwarzanego z mleka sojowego zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Dania z tofu, odpowiednio przyrządzone, mogą być też bardzo smaczne. Dowiedz się więcej o tym niezwykłym produkcie.


Tofu powstaje w procesie ścinania się mleka sojowego i jest znane i chętnie spożywane w Azji od wieków. Jest ono odpowiednikiem naszego nabiału, ale ze względu na to, iż jest produktem roślinnym, a nie odzwierzęcym jest chętnie jedzone przez osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, a także przez osoby unikające mięsa. Tofu jest stosunkowo tanie (kostka 200 g kosztuje ok. 8 zł) i łatwo dostępne w sklepach, warto więc zacząć używać go na stałe w naszej diecie.


Czy tofu jest zdrowe?


Tofu zawiera dużo pełnowartościowego białka, jest bogatym źródłem wapnia i magnezu co ma znaczenie dla zdrowia naszych kości, gdyż pomaga zapobiegać osteoporozie. Ten sojowy twaróg zawiera również potas, fosfor i cynk oraz witaminy z grupy B i E. Dodatkowo tofu to produkt bezglutenowy i niskokaloryczny (100 g to ok. 100 kcal), nie zawiera cholesterolu, a jak wykazują badania naukowe, może choćby obniżać poziom złego cholesterolu LDL, co z kolei zmniejsza ryzyko miażdżycy i nadciśnienia.


Tofu łagodzi objawy menopauzy i może zapobiegać nowotworom


Tofu zawiera fitoestrogeny, które naśladują działanie estrogenów wytwarzanych przez organizm ludzki. Badania sugerują, iż spożywanie produktów sojowych może pomóc złagodzić objawy menopauzy, zmniejszając częstotliwość i nasilenie uderzeń gorąca. Dodatkowo kilka badań klinicznych wykazało, iż genisteina, zawarty w soi izoflawon, ma adekwatności przeciwutleniające, co może hamować wzrost komórek nowotworowych.


Przeciwskazania do spożywania tofu


Tofu nie powinny spożywać osoby, które mają alergię na soję. W przeszłości soja budziła kontrowersje w kwestii jej wpływu na rozwój raka piersi, jednak w tej chwili uważa się, iż spożywanie umiarkowanych ilości pokarmów sojowych nie wydaje się wpływać na ryzyko zachorowania na raka piersi. Istnieją obawy, iż nadmierne spożycie soi może zakłócać u niektórych osób czynność tarczycy i wpływać na podwyższanie poziomu TSH, wymaga to jednak dalszych badań.


Jakie tofu jest najczęściej dostępne w naszych sklepach?


W sklepach dostępne jest: tofu naturalne, bez dodatków smakowych, miękkie lub twarde. jeżeli określone jest jako bio, oznacza to, iż składniki pochodzą z upraw ekologicznych. Można też kupić tofu wędzone, które ma bardziej zdecydowany smaki i powinno być wędzone naturalnym dymem. Należy go unikać, jeżeli w składzie ma aromat dymu wędzarniczego. W zależności od preferencji smakowych można też wybrać tofu z dodatkiem ziół i przypraw.


Jak przyrządzić tofu, aby było smaczne?


Tofu naturalne ma bardzo delikatny i mało wyrazisty smak. W związku z tym, jednym z najlepszych sposobów na przyrządzenie takiego tofu, jest jego wcześniejsze zamarynowanie. Tofu po wyjęciu z opakowania należy pokroić w niezbyt małą kostkę i włożyć do marynaty na 2 godziny lub choćby na całą noc. Warto sporządzić marynatę, która będzie zawierać w sobie smak słony (np. sos sojowy, sos rybny), kwaśny (ocet ryżowy, sok z cytryny, sok z kiszonych ogórków) i pikantny (imbir, chili, czosnek). Przykładowo możemy dodać do marynaty łyżkę startego świeżego imbiru, dwie łyżki sosu sojowego, łyżkę octu ryżowego, łyżkę pikantnej pasty z dodatkiem chili. Po zamarynowaniu usmażmy tofu na oleju ryżowym i podajmy z makaronem ryżowym, polane olejem sezamowym, i posypane ziarenkami sezamu i szczypiorkiem.
Idź do oryginalnego materiału