Niskotłuszczowa sałatka z serkiem wiejskim i jajkami spodobała mi się od pierwszego spróbowania. Podała mi ją znajoma, która akurat była na diecie i unikała majonezu. Ponieważ nie było w niej wielu składników, od razu wzięłam przepis i zrobiłam danie w domu. Teraz często do niego wracam, bo wspaniale syci i świetnie smakuje z kromką mojego ukochanego chleba razowego.
Jak zrobić niskotłuszczowe śniadanie?
Sałatka z serkiem wiejskim i jajkami to odpowiedź na potrzebę zjedzenia lekkiego, a jednocześnie sycącego posiłku o poranku. Gdy jest się na diecie, śniadaniowe klasyki takie jak jajecznica na boczku, kanapki z serem żółtym i szynką czy frankfurterki z wody raczej nie wchodzą w grę. Zawierają niestety znaczne ilości tłuszczu, a jego ilość w jadłospisie powinna być obniżona (choć nie do minimum).
Niskotłuszczowy posiłek autorstwa mojej znajomej to pyszne połączenie smaku i zdrowia. Serek wiejski i jajka dostarczają sporych ilości białka, a przy tym nie są bardzo tłuste. Obfitują też w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy z grupy B.
Jajka są także bogate we wspierającą mózg i wątrobę cholinę oraz witaminy A, D, E i K, które pomagają budować odporność oraz kości. Do ich prawidłowego wchłaniania niezbędny jest tłuszcz, dlatego w sałatce znalazła się tez niewielka ilości pełnej kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oliwa z oliwek.
Całości dopełniają niewielkie ilości zdrowych i orzeźwiających produktów — szczypiorku i soku z cytryny bogate m.in. w witaminę C i flawonoidy. Danie jest więc proste, ale niesamowicie bogate w cenne składniki odżywcze. Robi się je natomiast błyskawicznie. Spójrz na przepis i przekonaj się sama.