Gdy myślę o szybkim obiedzie, od razu do głowy przychodzą mi dania kuchni włoskiej. Italia słynie z ekspresowych, smacznych i lekkich posiłków. Chętnie czerpie z jej kulinarnego „dziedzictwa”. Kiedy nie mam pomysłu na obiad albo ochoty na gotowanie, sięgam po makaron i łączę go z domowymi sosami w najrozmaitszych odsłonach. Tym razem postawiłam na dip w niecodziennej wersji. Jego „głównym bohaterem” Uczyniłam pewien znany, choć wciąż niedoceniany owoc.
Jak zrobić makaron z zielonym sosem?
Sekretem tego dania jest sos zrobiony na bazie awokado. Łączę je z jogurtem naturalnym, kilkoma ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i paroma przyprawami. Tak przygotowany dip doskonale współgra nie tylko z makaronem. Świetnie smakuje również w połączeniu z frytkami lub warzywami pokrojonymi w słupki, na przykład marchewką, zielonym ogórkiem, papryką czy selerem naciowym.