Lody, jakie można kupić w sklepach zawierają zwykle sporo zbędnego cukru, sztuczne barwniki i ulepszacze. Dlatego staram się ich unikać. Nie znaczy to jednak, iż zupełnie rezygnuję z mrożonych deserów. Przygotowuje je w domu ze zdrowych i łatwo dostępnych składników. Pracy przy nich niewiele, a przyjemność, jaka płynie z jedzenia tych przysmaków jest bezcenna. Orzeźwiają i dostarczają wielu składników odżywczych.
Jak zrobić lody z 3 składników?
Wystarczy jogurt, sezonowe owoce i trochę naturalnego miodu. Ja chętnie sięgam po borówki. Są pełne mikroelementów i antyoksydantów. W dodatku świetnie smakują. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać inne produkty, na przykład truskawki, jagody, morele, brzoskwinie, nektarynki, wiśnie czy banany. Wybór zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji.