Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków ma wiele prozdrowotnych adekwatności. Kiszone ogórki to naturalny probiotyk, który korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy, usuwa toksyny i reguluje florę bakteryjną w jelitach. Zawierają też ważne dla organizmu witaminy i składniki mineralne, takie jak:
witaminę A,
witaminę C,
witaminę E,
K (występująca głównie w produktach fermentowanych) w jednej porcji ogórków znajduje się ok. 72.1 mikrogramów witaminy K, czyli około 58 proc. dziennego zapotrzebowania,
potas,
wapń,
fosfor,
magnez,
sód.
W ogórkach kiszonych znajdziemy też dużą ilość błonnika pokarmowego, który wzmacnia funkcjonowanie układu pokarmowego i zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia.
Przepis na tradycyjną zupę ogórkową
Składniki:
porcja mięsa rosołowego z kurczaka lub ćwiartka kurczaka,
500 g żeberek wieprzowych,
1 łodyga selera,
kawałek pora,
1/3 korzenia selera,
pietruszka (korzeń),
1 marchew,
liść laurowy,
3 ziarna ziela angielskiego,
6 ziemniaków (średniej wielkości), obranych i pokrojonych w kostkę,
8 małych i średnich ogórków kiszonych, startych na grubej tarce albo pokrojonych w cienkie paseczki,
2 łyżki śmietany 18 proc.
Sposób przygotowania zupy:
Mięso włożyć do garnka i zalać ok. 2,5 litrami wody.
Dodać marchew, seler, pietruszkę, liść i ziele. Lekko posolić w połowie gotowania.
Gotować przez 1-1,5 godziny.
Wyjąć mięso z wywaru.
Dodać ziemniaki i gotować je w wywarze przez 20 minut.
Pod koniec gotowania dodać ogórki.
Zaprawić śmietaną (odlewamy odrobinę wywaru – jedną małą chochlę – do kubka i dodajemy do niego śmietanę, energicznie mieszając całość, następnie wlewamy to powoli do gotującego się bulionu).
Przyprawić solą i pieprzem i rozlać na talerze.