Kwaśne zupy poprawiają nastrój! Wypróbuj przepis na pyszną ogórkową

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zupa ogórkowa Źródło: Shutterstock


Ogórkowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Warto jeść ją zwłaszcza zimą, kiedy mamy pod dostatkiem kiszonych ogórków. Jest smaczna, zdrowa i poprawia nastrój. Sprawdź przepis na zupę ogórkową.


Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków ma wiele prozdrowotnych adekwatności. Kiszone ogórki to naturalny probiotyk, który korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy, usuwa toksyny i reguluje florę bakteryjną w jelitach. Zawierają też ważne dla organizmu witaminy i składniki mineralne, takie jak:


witaminę A,


witaminę C,


witaminę E,


K (występująca głównie w produktach fermentowanych) w jednej porcji ogórków znajduje się ok. 72.1 mikrogramów witaminy K, czyli około 58 proc. dziennego zapotrzebowania,


potas,


wapń,


fosfor,


magnez,


sód.


W ogórkach kiszonych znajdziemy też dużą ilość błonnika pokarmowego, który wzmacnia funkcjonowanie układu pokarmowego i zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia.


Przepis na tradycyjną zupę ogórkową
Składniki:


porcja mięsa rosołowego z kurczaka lub ćwiartka kurczaka,


500 g żeberek wieprzowych,


1 łodyga selera,


kawałek pora,


1/3 korzenia selera,


pietruszka (korzeń),


1 marchew,


liść laurowy,


3 ziarna ziela angielskiego,


6 ziemniaków (średniej wielkości), obranych i pokrojonych w kostkę,


8 małych i średnich ogórków kiszonych, startych na grubej tarce albo pokrojonych w cienkie paseczki,


2 łyżki śmietany 18 proc.


Sposób przygotowania zupy:


Mięso włożyć do garnka i zalać ok. 2,5 litrami wody.


Dodać marchew, seler, pietruszkę, liść i ziele. Lekko posolić w połowie gotowania.


Gotować przez 1-1,5 godziny.


Wyjąć mięso z wywaru.


Dodać ziemniaki i gotować je w wywarze przez 20 minut.


Pod koniec gotowania dodać ogórki.


Zaprawić śmietaną (odlewamy odrobinę wywaru – jedną małą chochlę – do kubka i dodajemy do niego śmietanę, energicznie mieszając całość, następnie wlewamy to powoli do gotującego się bulionu).


Przyprawić solą i pieprzem i rozlać na talerze.
Idź do oryginalnego materiału