Kurczak z morelami. Przepis na pyszne połączenie smaków

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kurczak z morelami Źródło: Odżywianie WPROST.pl


Jedną z zasad dobrej kuchni jest używanie produktów sezonowych. Latem sięgnij po aromatyczne świeże morele i upiecz z nimi kurczaka. Każdy, kto spróbuje tego dania, będzie prosił o dokładkę.


Morele to owoce o złotym kolorze i złożonym słodko-kwaśnym smaku, które są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Już sam ich kolor wskazuje na obecność wspomagającego odporność i chroniącego skórę przed słońcem beta-karotenu. Owoce zawierają błonnik pokarmowy, który wspomaga odchudzanie i jest istotny dla utrzymania stabilnego poziomu cukru w organizmie. Znajdziemy w nich duże ilości potasu, który wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Z kolei zawarte w morelach katechiny, według badań naukowych, działają przeciwzapalnie, chronią serce, obniżają poziom cholesterolu, a choćby mają działanie antynowotworowe.


Morele są dobrym dodatkiem do potraw


Morele można jeść jako samodzielną przekąskę, ale też dodawać do deserów i innych potraw. Wspaniale współgrają również z daniami słonymi. Dobrym pomysłem jest dodanie moreli do dań mięsnych, ponieważ element kwaśno-słodki idealnie wpływa na smak i kruchość mięsa. Z morelami idealnie komponuje się drób, najlepiej sięgnąć po ten z hodowli ekologicznej. Drób jest mięsem uważanym przez dietetyków za zdrowsze niż mięsa czerwone jak wieprzowina czy wołowina, gdyż jest mniej kaloryczny i zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo mięso kurczaka zawiera pełnowartościowe białko oraz niezbędne do procesów życiowych aminokwasy w tym tryptofan, który poprzez swój produkt pochodny, czyli serotoninę wprawia nas w dobry nastrój. Kurczak jest jednocześnie lekkostrawny i powszechnie lubiany, łatwo wiec przygotować z niego danie, które zadowoli wszystkich członków rodziny.


Uwaga. Trzeba pamiętać, aby zachować szczególną higienę przy przygotowaniu surowego mięsa kurczaka, ze względu na bakterie, które mogą się na nim znajdować, a które giną w wyniku obróbki cieplnej. Najlepiej kupionego kurczaka, przełożyć do naczynia, w którym będzie pieczony lub gotowany i nie myć go wcześniej, gdyż chlapiąca woda stanowi właśnie największe ryzyko. Po przygotowaniu kurczaka należy dokładnie umyć ręce.
Idź do oryginalnego materiału