Kukurydza: bogactwo witamin i minerałów w diecie dziecka

mamadu.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku” Fot. materiały prasowe


Podczas rozszerzania diety niemowlaka kasza kukurydziana to jeden z pierwszych produktów, które można podawać dzieciom po 6. miesiącu życia. Poza kaszą kukurydzianą, w diecie zarówno małych, jak i starszych dzieci świetnie sprawdzą się też płatki kukurydziane, natomiast prażona kukurydza będzie doskonałym wyborem na zdrową i smaczną przekąskę.


Kasza kukurydziana


Polenta, czyli kasza kukurydziana, otrzymywana jest z obłuskanego i połamanego ziarna kukurydzy. Występująca pod postacią drobnego lub grubego grysiku, doskonale sprawdzi się w daniach zarówno w wydaniu słodkim, jak i słonym. – Ze względu na swój lekkostrawny charakter oraz atrakcyjny, sensorycznie, żółty kolor, świetnie sprawdza się w diecie dzieci. Co istotne, jest ona najbardziej kaloryczna ze wszystkich kasz – ma najwyższą zawartość węglowodanów, które stanowią prawie 90% jej składu (100g kaszy dostarcza ok. 370 kcal). Fakt ten sprawia, iż przyrządzane z niej dania dają poczucie sytości na dłużej, a dodanie owoców, jogurtu i ziaren czyni z nich potrawy dla dzieci jeszcze bardziej odżywcze – tłumaczy Magdalena Czyrynda-Koleda.

Kasza kukurydziana jest doskonałym wyborem dla osób, które zmagają się z celiakią i nieceliakalną nietolerancją glutenu. Kasza kukurydziana nie zawiera glutenu i z tego powodu jest jednym z pierwszych produktów podawanych niemowlętom.

Polenta jest dobrym źródłem selenu, który pełni istotną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. To także silny przeciwutleniacz, który wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym, wpływając pozytywnie na pracę hormonów i układu rozrodczego. – W kaszy kukurydzianej znajdziemy również β-karoten, witaminę E oraz luteinę. Każdy z tych składników odznacza się silnymi adekwatnościami antyoksydacyjnymi. β-karoten dodatkowo wspiera zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Luteina działa jak parasol ochronny dla narządu wzroku, chroniąc przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Witamina E natomiast, zwana inaczej witaminą młodości i płodności, bierze udział w procesie owulacji, produkcji nasienia i rozwoju komórek jajowych oraz opóźnia procesy starzenia skóry. Jednym słowem stanowi wartość dodaną zarówno dla organizmu dziecka, jak i rodziców – wyjaśnia ekspertka kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”.

Płatki kukurydziane


Płatki kukurydziane to jedne z najpopularniejszych płatków śniadaniowych wśród konsumentów. Należą do produktów zbożowych bogatych w węglowodany, co przekłada się na ich wyższą kaloryczność. – Najlepiej, by nie dostarczały więcej niż 300-350 kcal w 100g produktu. Z myślą o dzieciach wybierajmy płatki o krótkim składzie, wolnym od sztucznych barwników i chemicznych konserwantów. W codziennej diecie będą źródłem błonnika pokarmowego – zapewnia specjalistka ds. żywienia.

W dużych ilościach płatki kukurydziane nie są wskazane osobom zmagającym się z insulinoopornością i cukrzycą typu II. Warto więc serwować je w towarzystwie innych płatków, o niższym indeksie glikemicznym, jak płatki owsiane górskie czy orkiszowe pełnoziarniste, które pomogą wyregulować ewentualne skoki glukozy i wyrzuty insuliny.

Prażona kukurydza


Popcorn to jedna z przekąsek, która jest smaczna, a przy tym zdrowa. Prażone ziarna kukurydzy powstają w momencie poddawania ziaren wysokiej temperaturze: woda zawarta w ich wnętrzu zaczyna parować, ciśnienie rośnie, łuska pęka, a skrobia natychmiast zaczyna wzrastać, tworząc białe kulki. – Prażone ziarna kukurydzy dostarczają witaminy A, C, E, witamin z grupy B oraz selenu, potasu, miedzi czy fosforu. Zarówno wartość odżywcza, jak i energetyczna końcowego produktu zależy od sposobu jego przygotowania i zastosowanych dodatków. Prażona kukurydza może być zdrowszą alternatywą dla słonych przekąsek. Możemy też urozmaicić dietę dzieci, dodając popcorn do sałatek czy zup – radzi Magdalena Czyrynda-Koleda.

W wersji saute 100 g prażonych ziaren kukurydzy dostarcza około 375 kcal, jednak warto pamiętać o tym, iż kaloryczność prażonej kukurydzy wzrasta choćby do 600 kcal w 100 g, kiedy przygotowujemy ją z dużą ilością dodatków, takich jak karmel czy masło. – Co ważne, wysoka temperatura, której są poddawane ziarna kukurydzy podczas prażenia, może powodować obniżenie poziomu między innymi witaminy E. W trakcie prażenia więc warto dodać małą ilość oleju roślinnego, który wpłynie na zwiększoną przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – dodaje ekspertka.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.kukurydzadlazdrowia.pl oraz na profilu: www.facebook.com/KukurydzaDlaZdrowia


Idź do oryginalnego materiału