Która deska do krojenia jest bardziej higieniczna – plastikowa czy drewniana? Będziesz w szoku
Zdjęcie: Higiena desek do krojenia
Podczas przygotowywania posiłków czystość to podstawa. Dokładne mycie produktów spożywczych przed użyciem i gotowanie – czy inna obróbka cieplna – służą przede wszystkim ochronie przed potencjalnie groźnymi patogenami. Z tego samego powodu dokładnie myjemy naczynia i sięgamy po te najbardziej higieniczne. Ale czy na pewno?Porowate drewno czy gładki jak tafla jeziora plastik? Wielu z nas intuicyjnie sięga po to drugie rozwiązanie, wychodząc z założenia, iż ze sztucznego, ale za to pozbawionego porów materiału łatwiej jest usunąć bakterie. Jednak okazuje się, iż jesteśmy w błędzie!Naukowcy porównali deski do krojenia pod kątem namnażania bakteriiJak giną bakterie na deskach do krojenia?Prawidłowa pielęgnacja drewnianej deski do krojenia