Krupnik z przepisu Magdy Gessler zasługuje na kulinarnego Oscara. Poznaj jego sekret

zdrowie.wprost.pl 2 tygodni temu
Zdjęcie: Krupnik Źródło: Fotolia


Krupnik nigdy nie należał do moich ulubionych zup. Wręcz przeciwnie – zawsze znajdował się na szarym końcu listy. Wszystko się zmieniło, gdy wypróbowałam przepis Magdy Gessler. Zobaczcie, w czym tkwi jego sekret.


Magda Gessler od lat zmienia oblicze polskiej gastronomii i przeprowadza Kuchenne Rewolucje w całej Polsce. W jednym z odcinków swojego kultowego programu zdradziła prosty patent na obłędnie pyszny krupnik. Zupa w jej wydaniu nigdy nie jest mdła ani pozbawiona wyrazu. Wręcz przeciwnie – nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Wszystko za sprawą jednego dość niecodziennego składnika. Nigdy bym nie pomyślała, iż dzięki niemu krupnik stanie się prawdziwą ucztą dla podniebienia. A jednak!


Jak zrobić krupnik według Magdy Gessler?


Klasyczny krupnik powstaje na bazie bulionu, warzyw i kaszy jęczmiennej. Tradycyjna zupa ma zwykle dość delikatny, żeby nie powiedzieć mdły smak. Magda Gessler znalazła jednak sposób, by go „podkręcić”. Sięga po suszone grzyby, przyprawy i jeszcze jeden nieoczywisty składnik, o którym wiele osób choćby by nie pomyślało. Chodzi o sok z ogórków kiszonych.
Idź do oryginalnego materiału