Pesto to pomysł na szybki obiad lub kolację. W czasie, kiedy gotuje się makaron, zdążysz zrobić aromatyczny sos.
Jak zrobić pesto z awokado?
Kremowe pesto z awokado najlepiej zrobić z miękkich i kremowych odmian. W naszym przepisie wykorzystujemy bazylię, ale nie jest to jedyna możliwość. Możesz dodać inne zioła, możesz też je mieszać. Oprócz bazylii pasuje tu na przykład natka pietruszki, a jeżeli lubujesz się w kuchni w stylu zero waste – wykorzystaj do pesto liście rzodkiewki lub liście marchewki.
Do pesto z awokado – jak w przepisie – warto dodać ząbek czosnku. Ten składnik mocno podkręca smak i nadaje pesto ostrości. jeżeli nie lubisz czosnku lub akurat nie możesz go jeść, śmiało pomiń ten dodatek (a jeżeli lubisz ostre smaki możesz w zamian użyć w pesto płatki chilli).
Jak podawać pesto z awokado?
Gotowe pesto z awokado przełóż do rondla z makaronem i dobrze wymieszaj. Kremowy sos powinien dokładnie oblepić makaron. Danie podawaj od razu. Do takiego makaronu możesz też dodać uprażone na suchej patelni ulubione orzeszki albo podsmażone z czosnkiem na oliwie połówki pomidorków koktajlowych.
Pesto z awokado można też wykorzystać jako dodatek do innych dań. Świetnie sprawdzi się na grzankach, można je podawać w towarzystwie mięs i warzyw, pesto z awokado można też dodać do naleśników, tortilli czy pieczonych ziemniaków.
Świeże pesto można przechowywać w lodówce kilka dni zamknięte w słoiczku lub pojemniku. Aby nie ciemniało i nie wysychało, wylej na górę odrobinę oliwy z oliwek.