Krem z dyni

dietetykdiabetyka.pl 3 lat temu
  • 1 mała dynia hokkaido ok 900 g
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki curry
  • 2-3 szczypty gałki muszkatołowej
  • do smaku sól i pieprz
  • 1 mały jogurt grecki
  • 2 łyżki pestek dyni/nasion słonecznika

Cebulę, czosnek posiekać i zeszklić na maśle. Dodać sól i curry. Dynię pokroić w kostkę. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Gdy cebula będzie miękka dodać dynię i jabłko oraz wlać 500 ml wody. Gotować pod przykryciem 25 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować w blenderze. Podawać z jogurtem greckim i podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i/lub nasionami słonecznika.

Idź do oryginalnego materiału