- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- 1 mały kalafior
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 korzenia selera
- 400 g krewetek
- 2-3 łyżki masła lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka serka mascarpone
- 1 natka pietruszki
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- do smaku sól i pieprz ziołowy
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać czosnek. Ziemniaki, korzeń pietruszki i korzeń selera pokroić w kostkę i dodać do cebuli i czosnku. Składniki chwilę podsmażyć. Następnie dodać wodę, tak aby przykryła warzywa. Doprawić solą, pieprzem, kminem rzymskim i gałką muszkatołową. Gotować pod przykryciem ok 10 minut, po czym dodać podzielony na różyczki kalafior. Gotować ok 20 minut. Na koniec dodać serek mascarpone i wymieszać. Zblendować dzięki blendera kielichowego. Krewetki podsmażyć na maśle, doprawić do smaku solą i pieprzem. Krem podawać z krewetkami oraz świeżą natką pietruszki.