Słyszeliście o kozieradce? Ci, którzy zmagają się z wypadającymi włosami z pewnością tak, z tego znana jest najbardziej. Jednak kozieradka, to nie tylko adekwatności kosmetyczne, to również mnóstwo zalet wykorzystywanych w terapiach leczniczych wielu stanów chorobowych. Poznajmy ją bliżej. Warto, bo wiele problemów przy jej udziale skutecznie można niwelować.
Kozieradka rzeczywiście dzięki zawartości cynku, potasu czy witamin z gruby B (głównie B6 i B12) odżywia i wzmacnia włosy. Przygotowane z niej płukanki przeciwdziałają przede wszystkim ich wypadaniu a także stymuluje ich porost. Oprócz tego działa bardzo łagodząco i kojąco na skórę głowy, dlatego jej niezwykłe adekwatności wykorzystuje się u osób między innymi z zapaleniem mieszków włosowych. Niestety często wiedza na temat kozieradki ogranicza się do jej wyjątkowych adekwatności dbających o włosy i skórę głowy. Poznajmy więc jej zastosowanie.
W jakich innych przypadkach warto włączyć kozieradkę do diety?
- Dla cukrzyków i osób z problemami z glikemią. Kozieradka reguluje i obniża poziom cukru we krwi. Poza tym minimalizuje poposiłkowy wyrzut glukozy. Dzięki zawartości aminokwasów (hydroksyizoleucyny) kozieradka pobudza uwalnianie insuliny i uwrażliwia tkanki na jej działanie.
- Dla osób z problemami z wagą, osób otyłych. Nasiona kozieradki składają się w około 30% z substancji śluzowych tzw. galaktomannanów, których działanie polega na spowolnieniu opróżniania żołądka i regulacji nadmiernego apetytu.
- Dla osób z zaburzonymi parametrami lipidogramu, pacjentów z chorobami układu krążenia, m.in. miażdżycą. Dzięki dużej zawartości saponin steroidowych kozieradka wzmaga metabolizm cholesterolu oraz nasila jego przemianę do kwasów żółciowych w wątrobie. Saponiny wykazują działanie spowalniające wchłanianie związków tłuszczowych, co bardzo zmniejsza wystąpienie miażdżycy u osób narażonych. Przyczynia się również do obniżenia poziomu trójglicerydów, których podwyższony poziom zwiększa ryzyko rozwoju wielu stanów chorobowych, m.in. cukrzycy, insulinooporności czy niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
- Dla osób z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Stosowanie naparów z nasion kozieradki zmniejsza dolegliwości związane z dyspepsją, wzdęciami czy zapaleniem błony śluzowej żołądka. Wzmacnia błonę śluzową żołądka oraz przyspiesza jej regenerację.
- Dla osób z zaparciami. Napary z nasion kozieradki przyspieszają perystaltykę jelit.
- Nasiona kozieradki znajdują również dodatkowe pomocnicze zastosowanie przy leczeniu raka jelita grubego, żylaków odbytu.
- Kozieradka wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Bardzo dobrze wzmacnia odporność i warto włączyć napary z jej nasion w okresie jesienno – zimowym.
- Dla osób z problemami dotyczącymi infekcji górnych dróg oddechowych. Wykazuje skuteczne działanie łagodzące nieżyt górnych dróg oddechowych oraz kaszlu. Ma działanie wykrztuśne.
- Dla osób z problemami skórnymi, trądzikiem, stanami zapalnymi skóry. Kozieradka łagodzi stany zapalne skóry, wykazuje działanie łagodzące i zmiękczające.
- Kozieradka stosowana jest w celu zwiększania produkcji mleka przez matkę w okresie laktacyjnym, kiedy z różnych względów pojawiają się z tym problemy. Takie zastosowanie zawdzięcza wydzielanej diosgeninie – substancji odpowiedzialnej za produkcję mleka.
- Dla kobiet z zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Napary z nasion kozieradki wykazują działanie łagodzące i redukujące nieprzyjemne objawy związane z PMS.
- Dla kobiet w okresie menopauzy, ponieważ skutecznie łagodzi jej objawy.
Zdecydowanie widzimy, iż warto uwzględnić napary z nasion kozieradki w diecie. Zarówno jej działanie zewnętrzne związane z kosmetyką, jak również wewnętrzne, łagodzące w przypadku wielu dolegliwości jest niezwykłe i warte uwagi. Jak każda roślina może mieć pewne przeciwwskazania co do stosowania. W przypadku kozieradki nieprawidłowa reakcja może być związana z reakcją alergiczną skóry. Warto więc wykonać próbę stosowania zaczynając od bardzo małej jej ilości czy to zewnętrznie, czy wewnętrznie.
Zastosowanie kozieradki w kuchni:
Kozieradka idealnie nadaje się jako przyprawa do wszelkich rodzajów mięs, ryb. Dodaje się ją również do sosów czy to mięsnych, czy warzywnych, do zup, jest bardzo dobrym zamiennikiem wszystkim znanej Vegety, ponieważ ma delikatnie rosołowy posmak.