Kotlety mielone po lwowsku według Magdy Gessler to hit. Nie spojrzysz już na zwykłe „klasyki”

zdrowie.wprost.pl 5 miesięcy temu
Zdjęcie: Kotlety mielone po lwowsku Źródło: robert6666 / Getty Images


Kotlety mielone to polski klasyk. Magda Gessler przygotowuje je jednak inaczej niż wszyscy. Sięga po stary przepis, który cieszył się dużą popularnością w przedwojennej Galicji. Przysmak w wydaniu znanej restauratorki zaskoczy niejednego mięsożercę.


Magda Gessler od lat ratuje polskie restauracji przed bankructwem. W „Kuchennych rewolucjach” dzieli się jednak nie tylko swoimi sposobami na prowadzenie gastronomicznego biznesu. Chętnie też pokazuje, jak przygotować różne, często zapomniane dania. W jednym z odcinków programu przedstawiła przepis na kotlety mielone po lwowsku. Ten przysmak to niecodzienne połączenie kilku łatwo dostępnych składników. Jeden z nich budzi spore zaskoczenie.


Jak zrobić kotlety mielone po lwowsku według Magdy Gessler?


Kotlety mielone po lwowsku to prosty, ale niezwykle smaczny przysmak. Sekretem tego smakołyku jest masło klarowane. Tłuszcz wykorzystuje się nie tylko do smażenia. Dodaje się go również do mięsa. Ten zabieg sprawia, iż masa staje się wilgotna i soczysta. Warto również wspomnieć o innym niecodziennym składniku, który zapewnia kotletom lepszy smak. Chodzi o starty żółty ser. Dzięki niemu mielone mają bardziej kremową, a zarazem zwartą konsystencję.
Idź do oryginalnego materiału