Kopytka z cukinii. Przepis na pyszne kopytka bez ziemniaków

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kopytka z cukinii Źródło: Shutterstock / noemi_foodpictures


Kopytka z cukinii to nie tylko nietypowa wersja tradycyjnych kopytek. Kopytka bez ziemniaków to także prosty sposób na to, aby w okresie wykorzystać nadmiar cukinii.


Kopytka bez ziemniaków? Jak najbardziej! Pyszne kopytka zrobisz z cukinii. Takie kluski możesz wykorzystywać dokładnie tak samo, jak tradycyjne kopytka: podać je do obiadu, albo zajadać się nimi z ulubionym sosem albo pesto.


Jak zrobić kopytka z cukinii?


Zaletą tego dania jest nie tylko to, iż robi się je gwałtownie (kopytka z cukinii będą gotowe w pół godziny). Możesz do zrobienia klusek wykorzystać niezbyt ładne już warzywa, które po prostu blenduje się na gładką masę (cukinię można blendować razem ze skórką). Ze starszych cukinii usuń z wnętrza gniazda nasienne. Do kopytek z cukinii możesz dodać tradycyjny twaróg, ale można też wykorzystać ricottę albo twarożek typu włoskiego. Ilość mąki w przepisie nie jest konkretna – dodawaj ją do ciasta stopniowo, aż uznasz, iż konsystencja jest odpowiednia i z ciasta da się zrobić ruloniki i pokroić je na kształt kopytek.


W naszym przepisie do kopytek dodajemy bazylię. Możesz ją zastąpić innymi ulubionymi ziołami. Doskonale będzie tu pasowała natka pietruszki. Innym pomysłem na to, aby podkręcić smak kopytek z cukinii, jest dodanie do ciasta tartego parmezanu lub innego twardego sera (ok. 50 g na podane proporcje).


Jak podawać kopytka z cukinii?


Po odcedzeniu z wody skrop kopytka oliwą, aby się nie sklejały. Możesz je jeść dokładnie tak samo, jak kopytka tradycyjne. Świetnie smakują z włoskimi sosami: z bazyliowym albo cukiniowym pesto czy z tradycyjnym sosem z pomidorów. Kopytka z cukinii sa pyszne także na drugi dzień: można je odgrzać w sosie, albo podsmażyć na patelni. Pasują do mięs, ale same w sobie są też wartościowym i sycącym daniem.
Idź do oryginalnego materiału