Chodzi o filety anchois w oleju słonecznikowym. Jak podano w komunikacie, „Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez hiszpańską firmę Consorcio Español Conservero S.A. wycofaniu kilku partii konserw rybnych zawierających anchois, ze względu na potencjalne przekroczenie dopuszczalnego poziomu histaminy”. Jak ostrzega GIS, spożycie produktu może stanowić ryzyko dla zdrowia.
Wycofane konserwy rybne
GIS podał szczegóły wycofanej partii konserwy:
Produkt: Filety z anchois w oleju słonecznikowym
Marka: Caprimar
Numer partii: R18G22 oraz R19G22
Najlepiej spożyć przed: 18.01.2024 oraz 19.01.2024
Kod kreskowy: 8410628463378
Producent: Consorcio Español Conservero S.A.
Dystrybutor: Jeronimo Martins Polska S.A.
Wadliwy produkt zostaje wycofany ze sklepów i magazynów. Konserwy mają być zutylizowane.
Dlaczego histamina może być niebezpieczna?
Histamina jest organicznym związkiem, który naturalnie występuje w ludzkim organizmie. Uwalnia się pod wpływem wielu różnych czynników np. zmiany temperatury czy pojawienia się alergenu. Zdarza się, iż histamina stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia, a choćby życia, ponieważ organizm może nie tolerować histaminy. Związek znajduje się w niektórych produktach spożywczych, a jego nadmierne ilości mogą być toksyczne (jest to zależne od różnych czynników, w tym indywidualnych predyspozycji).
Nietolerancja histaminy objawia się m.in. niespodziewanymi atakami kichania, łzawieniem z oczu, problemami skórnymi, problemami z oddychaniem czy silną migreną. W skrajnych przypadkach zatrucie histaminą może doprowadzić do śmierci.