Orzechy włoskie mają wiele cennych adekwatności. Są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wywierają pozytywny wpływ na organizm i pracę narządów wewnętrznych. Obniżają stężenie cholesterolu we krwi i działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, nadciśnienia czy zawału serca. Młode orzechy włoskie zawierają też duże ilości witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga zwalczanie wolnych rodników odpowiedzialnych za przyspieszenie procesów starzenia.
Czerwiec i przełom lipca to najlepszy czas na zbieranie zielonych orzechów włoskich i przyrządzenie konfitury. Pamiętaj, by zbierać owoce o podobnej wielkości. Dzięki temu ułatwisz sobie proces późniejszych przygotowań. Uważaj na to, jakich naczyń będziesz przy tym używać. Wykorzystaj garnki z grubym dnem wykonane ze stali nierdzewnej. Do mieszania konfitury używaj tylko drewnianych łyżek. Nie zapominaj również, iż młode orzechy włoskie mają silnie barwiące „właściwości”, dlatego pracuj przy nich w rękawiczkach.
Zrób domową konfiturę z zielonych orzechów włoskich
Źródło: WPROST, greenscarf.pl, garden.decorexpro.com