Konfitura z młodych orzechów włoskich jest pyszna i zdrowa. Sprawdź, jak ją przygotować

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Konfitura z młodych orzechów włoskich Źródło: Shutterstock / Africa Studio


Orzechy włoskie są często wykorzystywane w kuchni. To popularny dodatek do deserów i ciast. kilka osób jednak wie, iż można z nich zrobić również konfiturę. Najlepsza wychodzi, gdy sięgniemy po młode, niedojrzałe owoce. Podpowiadamy, jak ją zrobić.


Orzechy włoskie mają wiele cennych adekwatności. Są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wywierają pozytywny wpływ na organizm i pracę narządów wewnętrznych. Obniżają stężenie cholesterolu we krwi i działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, nadciśnienia czy zawału serca. Młode orzechy włoskie zawierają też duże ilości witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga zwalczanie wolnych rodników odpowiedzialnych za przyspieszenie procesów starzenia.


Czerwiec i przełom lipca to najlepszy czas na zbieranie zielonych orzechów włoskich i przyrządzenie konfitury. Pamiętaj, by zbierać owoce o podobnej wielkości. Dzięki temu ułatwisz sobie proces późniejszych przygotowań. Uważaj na to, jakich naczyń będziesz przy tym używać. Wykorzystaj garnki z grubym dnem wykonane ze stali nierdzewnej. Do mieszania konfitury używaj tylko drewnianych łyżek. Nie zapominaj również, iż młode orzechy włoskie mają silnie barwiące „właściwości”, dlatego pracuj przy nich w rękawiczkach.


Zrób domową konfiturę z zielonych orzechów włoskich


Źródło: WPROST, greenscarf.pl, garden.decorexpro.com
Idź do oryginalnego materiału