Kończy się sezon na te warzywa. To ostatni moment, by zrobić z nich tę pyszną i szybką przekąskę

zdrowie.wprost.pl 5 miesięcy temu
Zdjęcie: Szparagi Źródło:Pixabay


Niedługo sezon na szparagi dobiegnie końca. Warto więc pospieszyć się z zakupem tych warzyw. Mają bowiem wiele cennych adekwatności i znajdują w kuchni szerokie zastosowanie


Kiedyś szparagi uchodziły za luksusowy przysmak. Gościły głównie na stołach królów oraz możnych rodów. Teraz są już dostępne dla wszystkich. I całe szczęście. Te warzywa są bowiem nie tylko smaczne, ale również bardzo pożywne. Wspierają pracę organizmu na wielu różnych poziomach. Zobacz, jakie korzyści niesie za sobą włączenie ich do jadłospisu.


Co daje jedzenie szparagów?


Szparagi, zarówno białe, jak i zielone, zawierają duże ilości wody. Nie obciążają układu pokarmowego. Mają kilka kalorii (około 22 kcal w 100 gramach), ale obfitują w mikroelementy ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Można w nich znaleźć między innymi wapń, fosfor czy potas. Skrywają w sobie również wiele antyoksydantów. To związki, które niwelują szkodliwy wpływ wolnych rodników odpowiedzialnych za przedwczesne starzenie się komórek. Łagodzą stany zapalne tkanek. Wzmacniają odporność i chronią przed chorobami nowotworowymi.


Warto podkreślić, iż szparagi mają niski indeks glikemiczny. Ich spożycie nie wywołuje więc nagłych wahań stężenia glukozy w organizmie i mogą być włączone do jadłospisu osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Warzywa obniżają też poziom „złego cholesterolu”. Dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego. W dodatku mają działanie moczopędne. Wspomagają leczenie infekcji układu moczowego.


Co można zrobić ze szparagów?


Szparagi można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Warzywa nadają się do gotowania, smażenia, pieczenia czy grillowania. Są składnikiem sałatek, sosów czy zup. Doskonale sprawdzają się też w roli samodzielnej przekąski. Dziś chcielibyśmy polecić przepis na szparagi w szynce. To pyszne, a zarazem bardzo szybkie danie. Jego przygotowanie zajmie ci zaledwie pięć minut. Całą resztę zrobi za ciebie piekarnik.
Idź do oryginalnego materiału