Kolejne ostrzeżenie GIS: groźna bakteria w ziołowej herbatce
Zdjęcie: ostrzeżenie GIS
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował 8 września o wykryciu Salmonella spp. w jednej z partii popularnego produktu ziołowego. To kolejny sygnał, iż także wyroby roślinne mogą być skażone, jeżeli na którymś etapie produkcji zawiedzie higiena. Inspektorzy apelują, by nie spożywać partii wskazanej w komunikacie, a w razie objawów – skontaktować się z lekarzem. Wyjaśniamy, czego dotyczy alert, jak bakteria może przedostać się do suszu ziołowego i jakie niesie ryzyko zdrowotne.Jaka partia została objęta ostrzeżeniemJak bakterie mogą trafić do suszu ziołowegoObjawy i zagrożenia związane z zakażeniemCo powinni zrobić konsumenci










![Wyremontowany budynek szpitala zakaźnego oddany do użytku [ZDJĘCIA]](https://metropoliabydgoska.pl/wp-content/uploads/2025/10/30-10-2025_Bydgoszcz_otwarcie-wyremontowanego-budynku-Wojewodzki-Szpital-Obserwacyjno-Zakazny_Grazyna-Welter-Zamroczynska-Piotr-Calbecki-SF.jpg)