Kiełki brokułu i ich adekwatności zdrowotne
Kiełki zawierają w sobie choćby kilka razy więcej cennych witamin i pierwiastków, niż dojrzałe warzywa. Nie inaczej jest w przypadku kiełków brokułu, w których znajdziemy cenne witaminy wspierające odporność, układ nerwowy czy sercowo-naczyniowy. Zjadając kiełki możemy gwałtownie uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na witaminy z grupy B, witaminę A, C, E oraz K.
Nie tylko witaminy, ale i cenne pierwiastki możemy dostarczyć do organizmu wraz z kiełkami. Znajdziemy w nichReklama
wapń, żelazo, fosfor, selen, magnez, cynk, potas.
To jednak nie wszystko, bo dodatkowo kiełkach obecny jest koenzym Q-10, luteina, kwasy omega-3, białko, chlorofil aż w końcu karoten.
Tak długa lista cennych składników powinna zdecydowanie zachęcić do częstszego spożywania kiełków. Powyższe witaminy i minerały usprawniają pracę układu nerwowego, wzmacniają serce, chronią przed miażdżycą, poprawiają gospodarkę hormonalną, wzmacniają włosy, paznokcie i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu komórek.
Kiełki brokułu obniżają cukier we krwi
Najnowsze badania dowodzą, iż regularne jedzenie kiełków może chronić przed cukrzycą. Wszystko za sprawą dużej obecności sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem, wykazuje działanie antybakteryjne, a także jest wykorzystywany do walki z chorobami cywilizacyjnymi: cukrzycą, nowotworami a także chorobami układu krążenia.
Pierwsze badania opublikowano w 2017 roku. Naukowcy z Uniwersytetu w Göteborgu przeprowadzili badanie, w którym 97 pacjentom z cukrzycą typu 2., przez trzy miesiące podawano skoncentrowany sulforafan. Wyniki wykazały spadek poziomu glukozy we krwi o 10 proc.
Najnowsze badania opublikowane w 2025 roku potwierdzają te obserwacje. W pilotażowym badaniu z udziałem 74 osób ze stanem przedcukrzycowym, uczestnikom podawano suplement z sulforafanem lub placebo. Po 12 tygodniach odnotowano znaczące obniżenie poziomu glukozy na czczo w grupie osób, które przyjmowały sulforafan. Najlepsze wyniki wykazano u osób z wczesnymi objawami łagodnej cukrzycy.
Badania sugerują również, iż regularne spożywanie kiełków brokułu może prowadzić do istotnego spadku stężenia glukozy i insuliny we krwi na czczo oraz zmniejszenia wskaźnika insulinooporności HOMA-IR.
Zapobieganie cukrzycy - najważniejsze zasady
Naukowcy podkreślają, iż wciąż najskuteczniejszą profilaktyką cukrzycową jest odpowiedni styl życia. Utrzymanie prawidłowej masy ciała, zdrowa dieta oraz regularna aktywność fizyczna są najlepszymi metodami walki z chorobami metabolicznymi.
"Leczenie stanu przedcukrzycowego wciąż ma wiele niedoskonałości, ale nowe odkrycia otwierają drogę do potencjalnej precyzyjnej terapii z wykorzystaniem pozyskanego z brokułów sulforafanu jako z żywności funkcjonalnej. Jednak czynniki związane ze stylem życia pozostają podstawą każdego leczenia stanu przedcukrzycowego. Ważna jest m.in. aktywność fizyczna, zdrowe odżywianie i zmniejszenie masy ciała" - mówi Anders Rosengren, autor badania.
CZYTAJ TAKŻE: