Międzynarodowy zespół badawczy zajął się problemem przemian cholesterolu w oksysterol. Już wcześniej zespół ten wykazał, iż niezdolność do regulacji 7α-hydroksylazy oksysterolowej (CYP7B1) w warunkach insulinooporności prowadzi do akumulacji metabolitów cholesterolu, takich jak (25)26-hydroksycholesterol (26HC), które inicjują i promują uszkodzenie hepatocytów; po czym następuje reakcja zapalna.
Tworząc katalog związków chemicznych, które mogą proces ten zahamować lub odwrócić, naukowcy stwierdzili, iż kawa dietetyczna poprawia oporność na insulinę i przywraca poziomy Cyp7b1 w dobrze scharakteryzowanym mysim modelu niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD) wywołanej dietą zachodnią (WD).
Preferowanie diety zachodniej zawierającej (zwykłą) kawę z kofeiną lub kawę bezkofeinową znacznie obniżyło poziom ALT w surowicy i poprawiło insulinooporność. Poziomy mRNA i białka Cyp7b1 były zachowane na normalnym poziomie u myszy karmionych kawą przy jednoczesnej diecie zachodniej. Dodatkowo kawa prowadziła do podwyższenia ekspresji mRNA sulfotransferazy steroidowej 2b1 (Sult2b1). Zgodnie z odpowiedzią w genach metabolicznych oksysterolu, poziomy 26HC w komórkach wątroby utrzymywały się fizjologicznie nisko.
Badanie dostarczyło dowodów, iż w odpowiedziach wątrobowych Cyp7b1 i Sult2b1 na sygnalizację insulinową może pośredniczyć czynnik transkrypcyjny, czynnik jądrowy hepatocytów (HNF)-4α.
Jak można było zauważyć przy analizie wyników, kawa osiąga swoje korzystne efekty poprzez modulację insulinooporności. Zarówno kawa bezkofeinowa, jak i zawierająca kofeinę miały korzystny wpływ, co wskazuje, iż kofeina nie ma zasadniczego znaczenia dla tego efektu. Wpływ podawania kawy na szlak sygnałowy insuliny-HNF4α-Cyp7b1, którego rozregulowanie inicjuje i przyczynia się do wystąpienia i progresji NASH, wywołane opornością na insulinę, pokazuje dodatkowe możliwości w leczeniu NAFLD - stwierdzają badacze.
Opracował Marek Meissner