Kawa 3w1 instant ma szkodliwy wpływ na zdrowie? Jaki naprawdę mają skład? Warto poznać najważniejsze informacje o kawach 3w1 w jednorazowych saszetkach i odkłamać kilka mitów. Czy rzeczywiście jest niezdrowa?
Kawa 3w1 instant to szybki sposób na kawę, np. na biwaku i wakacjach. Jakie jednak naprawdę ma wpływ na zdrowie i co znajdziemy w jej składzie? W tych mieszankach najmniej jest kawy (na kilkanaście gramów proszku przypadają niecałe dwa ziarenka kawy), ale poza nią znajdziemy w kawach instant głównie takie „pyszności” jak emulgatory, tłuszcz palmowy i syrop glukozowo-fruktozowy i bezwartościowy cukier. Co istntne – rozpuszczalna kawa instant nie pobudza!
Kawa 3w1 – skład i wpływ na zdrowie
Tak jak kawa rozpuszczalna, kawa 3w1 w saszetkach jest gorsza od klasycznej kawy w ziarnach. Przede wszystkim, do jej produkcji wykorzystuje się ziarna kakaowca gorszej jakości. Jednak stała się niezwykle popularna w trakcie II wojny światowej wśród amerykańskich żołnierzy. Każdy żołnierz miał paczuszkę z kawą rozpuszczalną jako codzienną rację żywieniową. Jednak producenci stwierdzili, iż konsumentom kawy jeszcze bardziej można ułatwić życie. Wpadli na pomysł, byw saszetce z kawą znajdywały się też cukier i mleko.
W Mokate 3w1 na 18 g proszku tylko ok. 1,5 g stanowi kawa. Podobnie w popularnej Nescafe 3w1, na 18 g przypadają niecałe 2 g kawy. Natomiast w saszetce Mokate z kawą 2w1 na 14 g jest ok. 1,7 g kawy – pisze Fakt.
Jaki jest skład kawy instant 3w1? Jak podaje Coffee Desk, skład przykładowej kawy instant to „cukier, syrop glukozowy, całkowicie utwardzony tłuszcz z ziaren palmowych, kawa rozpuszczalna 10,1%, regulatory kwasowości (E331, E340, E452), białka mleka, sól, emulgatory (E471, E472e), aromaty”. Zwraca uwagę, iż w tej mieszance jest bardzo mało, a dominują za to substancje słodzące.
Jaki kawa 3w1 ma wpływ na zdrowie? Jest to produkt mocno przetwarzany, obniżający przyswajalność żelaza i ma niższe adekwatności pobudzające w porównaniu do kawy świeżo palonej.
Kawa 3w1 nie pobudzi – już sama kawa rozpuszczalna ma mniej kofeiny niż świeżo palona, więc co można powiedzieć o napoju, który ma jej w składzie 10%? Tutaj warto wspomnieć, iż choćby producenci zdają sobie sprawę z tego, jak kilka wspólnego z kawą ma ich produkt – na opakowaniach kawy rozpuszczalnej umieszczają napis: „napój kawowy” – zwraca uwagę Coffee Desk
Kawa 3w1 ma w składzie szkodliwy srop glukozowy, będący mieszaniną glukozy (ok. 80%) oraz wielocukrów niskocząsteczkowych (ok. 20%). Powoduje bardzo szybki wzrost poziomu cukru w organizmie. Takiej kawy nie powinny pić osoby chore na cukrzycę.
W kawach instant często znajdziemy śmietankę w produszku, a jej składnikiem jest tłuszcz palmowy. To utwardzony tłuszcz, czyli w najbardziej szkodliwej postaci. W wyniku jego produkcji następuje uwodornienie węgla, przez co powstają kwasy tłuszczowe w konfiguracji trans, które mają udowodnione negatywne działanie na zdrowie. Zwiększają znacząco ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Podnoszą także poziom złego cholesterolu LDL i obniżają poziom dobrego cholesterolu HDL, zwiększając ryzyko zachorowania na miażdżycę.
Jeśli skład kawy 3w1 zawiera E331, E471 i E472, to spokojnie. Są uważane za bezpieczne dla zdrowia. Jednak E340 to już zła wiadomość. Fosforany potosu mogą w nadmiarze zaszkodzić.
U wielu osób może dojść do dolegliwości ze strony układu pokarmowego (biegunka, mdłości, a choćby wymioty). Nic dziwnego, bo nasz organizm nie jest przyzwyczajony do trawienia regulatorów, wzmacniaczy i utwardzaczy – ostrzega Zdrowie Radio ZET.

Kawa 3w1 i jej skład – czy jest szkodliwa dla zdrowia?

Kawa rozpuszczalna – wpływ na zdrowie. Jak powstaje? Powoduje raka?

Chipsy niszczą zdrowie psychiczne! Nowe badania

Jaka muzyka łagodzi zajadanie stresu? Wyniki badań

Kto nie powinien jeść pomidorów? Przeciwskazania

Co powoduje raka? Rakotwórcze produkty i czynniki w diecie

Mole spożywcze – jak się ich pozbyć? Domowe sposoby na mole
