Bułeczki drożdżowe na słodko to doskonały pomysł na śniadanie do szkoły. Są delikatne niczym chmurka i przyjemnie maślane, a pracy przy nich nie ma wiele. Moje dzieci jedzą je bardzo chętnie, gdy spakuję je do śniadaniówki zamiast kanapek. Musisz spróbować.
Jak zrobić pyszne śniadanie do szkoły?
Słodkie bułeczki mogą być sycące i zdrowe. Choć w przypadku wypieku drożdżowego dodatku cukru nie unikniesz, domowy smakołyk wciąż ma sporą przewagę nad zakupioną w cukierni drożdżówką. Przede wszystkim dlatego, iż wiesz, z czego jest przygotowany. Robiąc bułeczki drożdżowe z mojego przepisu, unikniesz serwowania dzieciom tzw. pustych kalorii w postaci lukru czy innych słodkich posypek.
Lekkie niczym chmurka ciasto, które przygotujesz, udekorujesz natomiast zdrową czarnuszką, która zawiera szereg cennych substancji m.in. działające przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie nigellazynę i tymochinon czy antyoksydanty takie jak witamina E i kwas linolowy.
Smak nasionek jest specyficzny, więc najpierw poczęstuj nimi dzieci i sprawdź, czy „podejdzie” im tak bardzo, jak moim. jeżeli nie to sprawdzą się też sezam, siemię lniane lub dowolne orzechy, które lubią.