Już nie panieruję schabowych. Zalewam je sosem i w kilka minut robię zdrowszą wersję tych kotletów

zdrowie.wprost.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Schabowe w sosie cytrusowym Źródło:PingPongCat /Getty Images


Kotlety schabowe to jedno z ulubionych dań Polaków. Jednak choćby one mogą się czasem znudzić. Mam sposób, by je urozmaicić. Zrezygnowałam z robienia panierki. Robię schabowe z sosem, który nie tylko świetnie smakuje, ale też orzeźwia. Dzięki niemu danie staje się lżejsze i zdrowsze.


Tradycyjne schabowe przygotowuje się w panierce z bułki tartej i przypraw. Niedawno postanowiłam jednak złamać klasykę i przygotować te kotlety w zupełnie innej odsłonie. Dzięki wprowadzeniu kilku modyfikacji w standardowym przepisie stworzyłam orzeźwiający i lekki przysmak. Nie obciąża żołądka i świetnie sprawdza się w upalne dni. Sekretem mojego dania jest sos na bazie owoców cytrusowych.


Jak zrobić schabowe w sosie pomarańczowym?


Przygotowanie tego dania nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Nie pochłania też wiele energii. Jego głównym składnikiem jest – poza kotletem schabowym – sos pomarańczowy. Dzięki niemu mięso staje się bardziej soczyste. Zyskuje też wyjątkowy aromat i ciekawy, orzeźwiający smak.
Idź do oryginalnego materiału