Porzeczki – zarówno czerwone, jak i czarne czy białe – są świetnym dodatkiem do letnich deserów. Są kwaśne, więc nadają słodkościom świeżości tak pożądanej w gorące dni. Do ciasta z naszego przepisu możesz wykorzystać dowolny rodzaj porzeczek, albo mieszać je razem ze sobą.
Ciasto jogurtowe – jak je zrobić?
Sekretem ciasta jest dodatek jogurtu. To dzięki niemu ciasto ładnie wyrasta, jest delikatne i wilgotne. Podczas przygotowania ciasta ważne jest dobre ubicie całych jaj z cukrem. Poświęć na to choćby ok. 5 minut, chodzi o to, aby masa była jasna, bardzo puszysta, a cukier się rozpuścił. Najprościej wykorzystać do tego mikser lub blender z końcówką do ubijania. Potem wystarczy już tylko dodać resztę składników dodaje się do masy jajecznej i krótko wymieszać. W przepisie można zastąpić olej roztopionym masłem (ważne, aby nie było gorące). Wszystkie składniki (także jajka) powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto piecze się ok. 40 minut – lub do suchego patyczka.
Porzeczki – oczywiście bez gałązek – wystarczy wysypać na ciasto. RADA: jeżeli chcesz, aby twoje ciasto było jeszcze bardziej wilgotne, można owoce wymieszać z kisielem. Zrób kisiel z saszetki w kubku i wymieszaj połowę z porzeczkami (drugą połowę możesz zjeść lub wyłożyć na gotowe już ciasto). Porzeczki z kisielem wykładaj na ciasto i piecz.
Jak podawać ciasto porzeczkowe?
Ciasto porzeczkowe możesz posypać cukrem pudrem albo – jeżeli lubisz, jak jest bardzo słodko – polać lukrem. To ciasto świetnie smakuje podawane na ciepło z gałką zimnych lodów waniliowych lub śmietankowych.