Jesz codziennie truskawki? To świetnie! Skorzystają twoje serce, skóra, wątroba i odporności

stronazdrowia.pl 5 dni temu
Truskawki to jedne z najzdrowszych owoców sezonowych. Są niskokaloryczne, bogate w witaminę C, przeciwutleniacze i błonnik. Dzięki swoim adekwatnościom wspomagają odporność, opóźniają procesy starzenia i wspierają zdrowie skóry. w okresie letnim warto sięgać po świeże truskawki – idealnie sprawdzą się w koktajlach, deserach, sałatkach i domowych przetworach. Sprawdź, jakie korzyści zdrowotne dają truskawki i jak najlepiej je wykorzystać w codziennej diecie!

Truskawki - adekwatności odżywcze. Ile kalorii mają truskawki?

Sezon na truskawki rozpoczyna się już w maju i trwa do końca czerwca, a przy odpowiedniej pogodzie choćby do lipca. Te sezonowe owoce kuszą swoim smakiem i aromatem, dlatego mają tak wielu zwolenników.

Truskawki są niskokaloryczne, ponieważ w porcji 100 g zawierają tylko 33 kcal. Dodatkowo znajdziemy w nich:

  • 0,67g białka,
  • 7,68 g węglowodanów,
  • 2 g błonnika pokarmowego
  • i śladowe ilości tłuszczu – 0,3 g.

Mimo iż truskawki zawierają znaczne ilości cukru (4,89 g na 100 g), to ich indeks glikemiczny jest niski i wynosi tylko 25. To sprawia, iż osoby chore na cukrzycę lub insulinooporność mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tych owoców.

Zobacz, dlaczego warto jeść truskawki!

Fit ciasto truskawkowe to zdrowy i smaczny deser dla wszystkich

Sezon na truskawki właśnie się rozpoczął. Owoce te stanowią doskonałe źródło wody, witamin i związków mineralnych, w tym witaminy C, która jako silny przeciwutleniacz spowalnia proces starzenia się ko...

Agata Siemiaszko

Prawie 90 proc. składu truskawek stanowi woda, dzięki czemu jedzenie ich korzystnie wpływa na nawodnienie organizmu. Dodatkowo owoce te są źródłem kwasu cytrynowego i jabłkowego, które wspomagają przemianę materii oraz przyspieszają usuwanie szkodliwych toksyn z organizmu.

Czytaj także: Nie wyrzucaj, wykorzystaj. Są dobre na trawienie i ból stawów. od dzisiaj będziesz prawidłowo jadł truskawki

Warto także wspomnieć o znacznych ilościach witaminy C (58 mg na 100 g), która jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Zobacz także: Smakuje nieziemsko, dodaje energii i orzeźwia. Kawa truskawkowa to hit lata. TrusKawkę zrobisz w 5 minut. Wypróbuj dwa przepisy

Dodatkowo porcja 100 g tego owocu jest źródłem:

  • witaminy A – 12 jednostek międzynarodowych (IU),
  • witaminy B1 – 0,024 mg,
  • witaminy B2 – 0,002 mg,
  • witaminy B3 – 0,386 mg,
  • witaminy B6 – 0,047 mg,
  • witaminy E – 0,29 mg,
  • wapnia – 16 mg,
  • magnezu – 13 mg,
  • żelaza – 0,41 mg,
  • potasu – 153 mg,
  • cynku – 0,14 mg.

Truskawki najlepiej smakują surowe, jednak nadają się również do przygotowania koktajli, ciast, sosów i deserów.

Należy pamiętać, iż truskawki są mocno alergizującym owocem, dlatego w przypadku pojawienia się pokrzywki, świądu lub trudności w oddychaniu należy bezzwłocznie udać się do lekarza.

Co daje jedzenie czereśni? Są polecane przy chorobach serca i dnie moczanowej

Czereśnie to nie tylko pyszne i niskokaloryczne owoce, ale też cenny składnik prozdrowotnej diety. Jedzenie tych owoców wspiera układ krążenia, jest pomocne przy chorobach takich, jak dna moczanowa, a...

Agata Siemiaszko

Czy warto jeść truskawki? Zobacz, jak wpływają na organizm

Owoce to znakomite źródło witamin i związków mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W galerii przedstawiamy korzyści płynące z regularnego spożywania truskawek.

Jaki wpływ na organizm ma jedzenie truskawek?

Idź do oryginalnego materiału