Fasola pinto - co to takiego?
Fasola pinto należy do roślin z rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru. Funkcjonuje pod różnymi nazwami, a wszystkie nawiązują do jej znaku rozpoznawczego - charakterystycznych cętek. W języku hiszpańskim "pinto" oznacza "maluję", dlatego fasola pinto występuje też jako fasola malowana. Nazywa się ją również fasolą kropkowaną lub przepiórczą.
Fasaola pinto w Polsce jest mało znana. Największą popularnością cieszy się w Ameryce. Stanowi podstawę kuchni meksykańskiej - ziarna są miękkie, kremowe, orzechowe i ziemiste, dzięki czemu idealnie nadają się do burrito, fajitas, tacos i quesadillas. Szukając jej w polskich sklepach, warto sprawdzić w dziale "Kuchnie świata". Najczęściej występuje w formie suszonej, ale można ją dostać również gotową do użycia w puszce.Reklama
Fasola pinto - składniki odżywcze
Jak wszystkie rodzaje fasoli, fasola pinto jest bogata w składniki odżywcze. Jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, białka roślinnego (stanowi cenny składnik diety wegetarian i wegan) i błonnika. jeżeli chodzi o witaminy i minerały, dostarcza m.in. kwasu foliowego, tiaminy, witaminy B6, potasu, żelaza, magnezu, fosforu, manganu czy cynku.
100 g fasoli pinto to kilka ponad 340 kcal. Co ważne dla diabetyków, ma ona niski indeks glikemiczny.
adekwatności fasoli pinto
Zawartość białka i żelaza sprawia, iż fasola pinto jest dobrym wyborem dla wegetarian i wegan. Stanowi doskonały zamiennik mięsa. Mówiąc o fasoli, ma się jednak na myśli białko niepełnowartościowe, dlatego należy ją łączyć w posiłkach z produktami zawierającymi brakujące aminokwasy, np. z produktami zbożowymi.
Pożądanym składnikiem w diecie, nie tylko dla funkcjonowania przewodu pokarmowego, jest również błonnik, a fasola pinto jest dobrym źródłem błonnika. Pokarmy bogate w błonnik mogą pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Ponadto sycą na długo i zmniejszają ryzyko przejadania się, a także obniżają stężenie cholesterolu.
Fasola pinto to także źródło przeciwutleniaczy. Na uwagę zasługuje przede wszystkim kemferol, wykazujący adekwatności antynowotworowe i przeciwzapalne.
Jedzenie fasoli pitno może odbywać się z korzyścią dla serca. Jedno małe, ośmiotygodniowe badanie wykazało, iż codzienne spożywanie 1/2 szklanki fasoli znacząco obniża zarówno cholesterol całkowity, jak i cholesterol LDL, których wysoki poziom wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca. W innym badaniu regularne spożywanie fasoli pinto nie tylko obniżało "zły" cholesterol, ale także pobudzało produkcję propionianu, który pomaga obniżać poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Poza tym fasola pinto jest bogata w magnez i potas, które są niezbędne, by serce pracowało bez zarzutu.
Fasola pinto może sprzyjać utracie wagi. Jest bogata zarówno w białko, jak i błonnik, dwa składniki odżywcze, które nie tylko sprawiają, iż dłużej czujemy się syci, ale też pomagają kontrolować apetyt. Wiele badań powiązało spożycie fasoli z większym uczuciem pełności, niższą masą ciała i mniejszym obwodem talii.
Jak jeść fasolę pinto?
Fasola pinto zachowuje się podobnie jak fasola czerwona, dlatego można ją wykorzystywać we wszystkich przepisach, w których występuje jej czerwona "kuzynka". Suche nasiona należy moczyć ok. 12 godzin. Potem trzeba je przepłukać, zalać świeżą wodą, bez soli (można ją dodać dopiero pod koniec gotowania), i gotować do miękkości, czyli ok. godziny. W smaku jest dość słodkawa i ma mączystą konsystencję.
Fasolę pinto można dodawać do zup, gulaszy, dań z ryżu, sałatek. Nadaje się do dipów, smarowideł i farszy. Można z niej zrobić kotlety. W Meksyku jest bardzo często używana do burrito, a także chili con carne.
CZYTAJ TAKŻE: