Jesienne warzywa o niskim indeksie glikemicznym
mgr Noemi Lipnicka-Krzciuk
Dietetyk, Edukator Cukrzycowy, Biotechnolog Medyczny
Jesienne warzywa
Jesienią mimo krótszych i chłodniejszych dni przez cały czas mamy sporo do dyspozycji świeżych i kiszonych warzyw.
Przy cukrzycy i insulinooporności warto wybierać te o niskim indeksie glikemicznym. Czyli warzywa o małej zawartości węglowodanów przyswajalnych np. skrobi. Pozwala to na ułożenie smacznych posiłków które pomogą nam utrzymać cukier w normie.
Niski indeks glikemiczny - czyli jaki?
Niski indeks glikemiczny poniżej 50
Ile warzyw o niskim IG powinno być na talerzu?
Warzywa o niskim IG powinny zajmować połowę porcji lub pół przykładowego talerza diabetyka.
Im więcej sobie ich nałożymy tym lepiej, warzywa o niskim IG mają małą kaloryczność, dużo błonnika, witamin i minerałów.
Czy jeść warzywa na surowo czy jednak gotować?
Dużą część warzyw o niskim indeksie glikemicznym możemy jeść na surowo np. warzywa liściaste (sałaty), kapustne, pomidory, ogórki. Jednak odpowiednie przygotowanie warzyw np. gotowanie na parze czy blanszowanie zachowuje większość ich witamin i minerałów a zarazem sprawia iż są bardziej przyswajalne np. kalafior lub brokuł z startym serem. Dlatego powinniśmy jeść warzywa świeże na surowo jak przyrządzać z nich ciepłe posiłki. Dobrym sposobem na jesień jest także kiszenie warzyw, najczęściej tak przygotowuje się kapusty, ogórki. Jednak kisić możemy prawie wszystko np. buraki, rzodkiewkę czy choćby cytryny.
Kategorie postów
- cukrzyca typu 2 (1)
- Napoje w diecie cukrzyka (1)
- Opisy badań naukowych związanych z cukrzycą (1)
- Owoce w diecie cukrzyka (6)
- Przepisy (2)
- Przykładowe jadłospisy (1)
- Pytanie do dietetyka (5)
- Techniki gotowania (1)
- Warzywa w diecie cukrzyka (10)
- Zdrowe słodycze (1)
- Zdrowotne (1)
Polub profil Edukatora Cukrzycowego
Lista warzyw jesiennych o niskim indeksie glikemicznym
Warzywa kapustne
- kapusta biała
- kapusta włoska
- kapusta czerwona
- kapusta pekińska
- kalafior
- brokuł
- kalarepa
- brukselka
listne
- sałata rzymska
- sałata lodowa
- sałata masłowa
- cykoria
- roszpunka
- szpinak
- rukola
- nać pietruszki
- boćwina
- endywia
- jarmuż
korzeniowe i cebulowe
- marchew (surowa)
- burak (surowy)
- rzodkiew biała
- rzodkiewka
- seler (surowy)
- pietruszka (surowa)
- cebula
- czosnek
- por
pozostałe
- papryki
- cukinia
- ogórki
- pomidory