Jesienne warzywa o niskim indeksie glikemicznym

cukrzyca.net 4 lat temu

Jesienne warzywa o niskim indeksie glikemicznym

mgr Noemi Lipnicka-Krzciuk
Dietetyk, Edukator Cukrzycowy, Biotechnolog Medyczny

Jesienne warzywa

Jesienią mimo krótszych i chłodniejszych dni przez cały czas mamy sporo do dyspozycji świeżych i kiszonych warzyw.

Przy cukrzycy i insulinooporności warto wybierać te o niskim indeksie glikemicznym. Czyli warzywa o małej zawartości węglowodanów przyswajalnych np. skrobi. Pozwala to na ułożenie smacznych posiłków które pomogą nam utrzymać cukier w normie.

Niski indeks glikemiczny - czyli jaki?

Niski indeks glikemiczny poniżej 50

Ile warzyw o niskim IG powinno być na talerzu?

Warzywa o niskim IG powinny zajmować połowę porcji lub pół przykładowego talerza diabetyka.

Im więcej sobie ich nałożymy tym lepiej, warzywa o niskim IG mają małą kaloryczność, dużo błonnika, witamin i minerałów.

Czy jeść warzywa na surowo czy jednak gotować?

Dużą część warzyw o niskim indeksie glikemicznym możemy jeść na surowo np. warzywa liściaste (sałaty), kapustne, pomidory, ogórki. Jednak odpowiednie przygotowanie warzyw np. gotowanie na parze czy blanszowanie zachowuje większość ich witamin i minerałów a zarazem sprawia iż są bardziej przyswajalne np. kalafior lub brokuł z startym serem. Dlatego powinniśmy jeść warzywa świeże na surowo jak przyrządzać z nich ciepłe posiłki. Dobrym sposobem na jesień jest także kiszenie warzyw, najczęściej tak przygotowuje się kapusty, ogórki. Jednak kisić możemy prawie wszystko np. buraki, rzodkiewkę czy choćby cytryny.

Kategorie postów

  • cukrzyca typu 2 (1)
  • Napoje w diecie cukrzyka (1)
  • Opisy badań naukowych związanych z cukrzycą (1)
  • Owoce w diecie cukrzyka (6)
  • Przepisy (2)
  • Przykładowe jadłospisy (1)
  • Pytanie do dietetyka (5)
  • Techniki gotowania (1)
  • Warzywa w diecie cukrzyka (10)
  • Zdrowe słodycze (1)
  • Zdrowotne (1)

Polub profil Edukatora Cukrzycowego

Lista warzyw jesiennych o niskim indeksie glikemicznym

Warzywa kapustne

  • kapusta biała
  • kapusta włoska
  • kapusta czerwona
  • kapusta pekińska
  • kalafior
  • brokuł
  • kalarepa
  • brukselka

listne

  • sałata rzymska
  • sałata lodowa
  • sałata masłowa
  • cykoria
  • roszpunka
  • szpinak
  • rukola
  • nać pietruszki
  • boćwina
  • endywia
  • jarmuż

korzeniowe i cebulowe

  • marchew (surowa)
  • burak (surowy)
  • rzodkiew biała
  • rzodkiewka
  • seler (surowy)
  • pietruszka (surowa)
  • cebula
  • czosnek
  • por

pozostałe

  • papryki
  • cukinia
  • ogórki
  • pomidory
Idź do oryginalnego materiału