Jedz to, żeby udrożnić tętnice. gwałtownie obniżysz poziom cholesterolu

pacjenci.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Jedzenie na drożne tętnice


W Polsce, jak w innych krajach rozwiniętych, najczęstszą przyczyną zgonów są choroby układu sercowo-naczyniowego, w tym zawał serca. Do zawału dochodzi w przebiegu choroby wieńcowej, która charakteryzuje się niedokrwieniem serca w wyniku zwężenia lub zamknięcia światła tętnic odżywiających ten istotny narząd. Do głównych czynników ryzyka chorób serca zalicza się wiek i płeć, otyłość, palenie tytoniu, wysoki poziom cholesterolu, brak aktywności fizycznej, nadciśnienie i predyspozycje genetyczne. Na niektóre z nich nie mamy wpływu, inne często bagatelizujemy. Tymczasem drobne zmiany w codziennym życiu mogą znacznie przedłużyć nam życie. Co warto jeść, żeby zadbać o zdrowie tętnic?
Idź do oryginalnego materiału