Jak wskazują badania, bardziej wartościowe niż świeże pomidory, są te poddane obróbce termicznej, np. w postaci soku pomidorowego. W pomidorowym soku znajdziemy szereg witamin, m.in.: A, C, E, K, witaminy z grupy B. Jest też bogaty w składniki mineralne, takie jak: potas, wapń, magnez, mangan, miedź, żelazo, kobalt, brom oraz cenny likopen i błonnik pokarmowy.
Na jakie schorzenia pomaga sok z pomidorów?
Regularne picie soku pomidorowego zmniejsza ryzyko rozwoju raka i działa przeciwzapalnie. Korzystnie wpływa na układ pokarmy i pozwala zredukować wagę. Wypicie jednej szklanki soku dziennie skutecznie obniża skutecznie poziom cholesterolu. Chroni więc przed miażdżycą, zawałami serca i udarem mózgu – wskazują naukowcy z Tokyo Medical and Dental University.
W przeprowadzonym przez nich badaniu wzięło udział 481 mieszkańców miasta Kuriyama w Japonii. Przez rok uczestnikom eksperymentu dostarczano niesolony sok pomidorowy. Mogli go spożywać w dowolnej ilości. Średnio każdy z uczestników badania wypijał ok. 215 ml soku dziennie. W badaniu stwierdzono, iż u 94 uczestników z nieleczonym nadciśnieniem znacząco obniżyło się ciśnienie krwi. Naukowcy zauważyli również, iż u 125 uczestników obniżył się poziom cholesterolu LDL w surowicy krwi.
„U wszystkich uczestników badania stwierdzono korzystne efekty zdrowotne. Nie różniły się między płciami i między różnymi grupami wiekowymi” – wskazali we wnioskach japońscy naukowcy.
Jaki sok jest najlepszy?
Jak wskazują eksperci, najkorzystniejsze dla zdrowia działanie ma sok pomidorowy bez dodatków soli, cukru i sztucznych ulepszaczy smaku. Najlepszy jest więc ten, który przygotujemy sami.
Przepis na sok pomidorowy
Ugotuj pokrojone, świeże pomidory przez 30 minut na średnim ogniu. Podczas gotowania dodaj odrobinę oliwy z oliwek.
Po ochłodzeniu wrzuć je razem z pozostałą wodą do blendera o dużej mocy i zmiksuj na gładkie smoothie.
Możesz użyć różnych odmian pomidorów i znaleźć swój ulubiony zestaw smaków.
Pomidory można łączyć z innymi warzywami i ziołami. Wypróbuj połączenie pomidora z selerem, czerwoną papryką i oregano. To jeszcze bardziej zwiększy wartość odżywczą i poprawi smak.