Jeden z bliźniaków był na diecie wegańskiej, drugi jadł mięso. Różnice są zdumiewające!

5mindlazdrowia.pl 2 lat temu

Dwóch bliźniaków, Hugo i Ros, którzy prowadzą bardzo aktywny tryb życia, poddało się bardzo ciekawemu eksperymentowi. Przez okres dwunastu kolejnych tygodni jeden z nich był na diecie wegańskiej, podczas gdy drugi objadał się mięsem. Po upływie tego czasu porównano ich wyniki. Zdumiewające wyniki!

Ciekawy eksperyment z udziałem bliźniaków

Przez 12 kolejnych tygodni począwszy od stycznia do marca Hugo (po lewej) był na diecie wegańskiej, podczas gdy Ross (po prawej) żywił się przede wszystkim mięsem. Obaj byli pod czujnym okiem naukowców z King’s Collage, którzy monitorowali wagę braci, poziom cholesterolu i poziom tkanki tłuszczowej. Badanie miało na celu pokazać, jak reaguje organizm w zależności od tego, czym go żywimy. Genetycznie identyczni panowie nie zostali więc w tym przypadku wybrani przypadkowo – wynik miał być jeszcze bardziej wiarygodny. Ponadto oboje są przez cały czas bardzo aktywni fizycznie. Pięć do choćby sześciu razy w tygodniu ćwiczą wytrzymałościowo, ponieważ ich pasją są podróże.

Ciekawią Was wyniki eksperymentu? Zanim jednak do niech przejdziemy, jak myślisz, który z braci osiągnął lepsze wyniki? Hugo na diecie wegańskiej czy wszystkożerny Ross?

Wyniki badań

Przed rozpoczęciem eksperymentu Hugo ważył 84 kilogramy, a poziom jego tkanki tłuszczowej był równy 13%. Gdy eksperyment dobiegł końca, ważył blisko 2 kilogramy mniej i zredukował poziom tkanki tłuszczowej do 12%. Wegańska dieta odbiła się jednak nie tylko na wadze i poziomie tkanki tłuszczowej. Spadł także poziom cholesterolu we krwi Hugo. Ponadto po 12 tygodniach diety wegańskiej bliźniak zwrócił uwagę na wyższy i bardziej stały poziom energii. Energii, która nie spadała, ponieważ poziom cukru we krwi nie miał tak dużych wahań jak wcześniej. Na diecie wegańskiej z tego samego powodu zyskała również koncentracja Hugo. Choć zalet jest naprawdę sporo, mężczyzna zauważył pewien minus. Uważa, iż straciło na tym jego libido. Nie wyklucza jednak, iż ten efekt uboczny nie występuje u wszystkich.

Kiedy mięsożerny Ross podchodził do eksperymentu, ważył 79,5 kilogramów, podczas gdy poziom jego tkanki tłuszczowej podobnie jak w przypadku Hugo był równy 13%. Po 12 tygodniach drugi z bliźniaków zyskał 4,5 kilograma tkanki mięśniowej i 1,8 kilograma tłuszczu podnosząc tym samym poziom tkanki tłuszczowej do 15% całkowitej masy ciała. Poziom cholesterolu we krwi Rossa utrzymywał się na stałym poziomie przez cały okres trwania badania.

Co więcej, naukowcy pobrali próbki kału od bliźniaków przed rozpoczęciem eksperymentu i po jego zakończeniu. Dzięki nim odkryli kilka interesujących faktów. Zauważyli bowiem, ze mikrobiom jelitowy Hugo zyskał większą odporność na choroby przewlekłe, jak chociażby cukrzyca typu 2 czy otyłość, co dowodzi, iż dieta wegańska zmniejsza ryzyko zachorowalności na różnego rodzaju schorzenia.

Finalnie oboje postanowili włączyć do swojej diety nieco więcej wegańskich dań. Nie mniej jednak weganami nie zostali, przynajmniej jeszcze nie teraz. Na tym jednak nie koniec…

Bliźniacy chcą jeszcze raz poddać się podobnemu eksperymentowi. Tym razem chcieliby jednak wydłużyć czas jego trwania do co najmniej 6 miesięcy. Jesteście ciekawi wyników?

Idź do oryginalnego materiału